Tribunalul de la Haga l-a condamnat pe Naser Oric la doi ani de detentie
Tribunalul Penal International de la Haga l-a condamnat pe Naser Oric, fost comandant al fortelor musulmane de la Srebrenica, la doi ani de detentie pentru crimele comise in 1992-1993 impotriva civililor sarbi din satele invecinate.
Avand in vedere ca Oric se afla din aprilie 2003 la penitenciarul ONU de la Scheweningen, Consiliul de judecata a decis eliberarea imediata a acestuia.
Judecatorul Carmel Agius l-a gasit pe Oric vinovat doar pentru faptul ca, in calitate de comandant al Apararii teritoriale, nu a impiedicat maltratarea si asasinarea prizonierilor la postul de politie de la Srebrenica, in perioada septembrie 1992 - martie 1993, fiind absolvit de raspundere pentru distrugerea satelor sarbesti situate in apropiere de Srebrenica.
Declaratii Zoran Stankovic
Sentinta pronuntata de Tribunalul Penal International de la Haga pentru crime de razboi in cazul comandantului formatiunilor militare musulmane din estul Bosniei, Naser Oric,(condamnat la doi ani de detentie) este jignitoare si reprezinta o lovitura teribila pentru victimele si familiile acestora de la Srebrenica, Bratunac si Zvornik, precum si din celelalte 20 de sate si catune din zona - sustine ministrul sarb al apararii, Zoran Stankovic.
Acesta apreciaza ca "Procuratura TPI se face vinovata de pronuntarea unei asemenea sentinte rusinoase si, in acest caz, ar trebui sa o justifice in fata cetatenilor Serbiei". Din aceasta sentinta rezulta ca sunt suficienti doi ani de inchisoare pentru cele peste 100 de persoane ucise cu bestialitate, pentru satele si lacasurile de cult ortodox distruse si devastate..." a mentionat Stankovic in interviul acordat duminica cotidianului belgradean "Vecernje Novosti".
Subliniind faptul ca se simte "profund jignit atat ca specialist, cat si ca om", ministrul sarb a tinut sa aminteasca ca a vizitat ruinele acelor localitati si ca a trimis instantei internationale de la Haga trei cutii continand probe materiale rezultate in urma autopsiilor victimelor, precum si alte documente probatorii si ca, atat procuratura, cat si apararea le-au acceptat ca dovezi referitore la crimele comise.
Stankovic a mai precizat ca a fost personal la TPI de la Haga in anul 2001 si in anul 2002 si a pus "la dispozitia procuraturii toate dosarele ce contineau raporturi ale medicilor legisti cuprinzand rezultatele autopsiilor, ale exhumarii victimelor din satele sarbesti pe care le-au macelarit hoardele lui Naser Oric", precum si documente foto reprezentand fiecare victima separat".
Stankovic a mai amintit ca initial era prevazuta prezenta sa la procesul impotriva lui Oric, dar ca, ulterior, in anul 2004, Tribunalul l-a anuntat ca nu mai este necesar sa se deplaseze la Haga, intrucat "probele sunt suficient de concludente si au fost acceptate de procuratura si de aparare". Potrivit declaratiei lui Stankovic, TPI a catalogat initial probele puse la dispozitie de el, prin care se atesta crimele impotriva sarbilor, "drept incalcare a dreptului umanitar international, respectiv drept crime impotriva populatiei civile".
Opinia lui Vojislav Kostunica despre sentinta TPI
Sentinta pronuntata de Tribunalul Penal International de la Haga pentru crime de razboi lui Naser Oric, fost comandant al trupelor musulmane bosniace in timpul razboiului din fosta Iugoslavie, acuzat pentru crime de razboi impotriva populatiei civile sarbe, condamnat de TPI la doi ani de inchisoare si eliberat pe motiv ca a petrecut deja trei ani si doua luni in arest preventiv la Penitenciarul Scheweningen n.r., reprezinta o ridiculizare a dreptatii si umilirea victimelor nevinovate si transforma aceasta instanta intr-un simbol al nedreptatii - a declarat, printre altele, premierul sarb Vojislav Kostunica, si a adaugat ca "Tribunalul de la Haga ar trebui sa fie nu numai cea mai inalta instanta juridica, ci si etalonul ca justitiar in cazul criminalilor de razboi. Orice instanta este credibila numai daca in fata ei toti oamenii sunt egali si daca pentru orice crima exista aceeasi unitate de masura". Pronuntand o astfel de sentinta, Tribunalul de la Haga, conceput a fi drept exemplul suprem al justitiei internationale, se transforma tot mai mult in contrariul sau - a precizat Kostunica.
(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)