Traian Băsescu va participa astăzi la un consiliu informal la Bruxelles

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)
Flori Mladin
27.05.2014
Preşedintele Traian Băsescu se va întâlni în această seară la Bruxelles cu ceilalţi 27 de lideri europeni la un dineu de lucru al şefilor de stat sau de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, în formatul Consiliului European.

Şeful statului a declarat, înainte de plecarea la summitul de la Bruxelles, că va participa la un consiliu european informal la care se va discuta despre alegerile prezidenţiale din Ucraina, planificarea legislativă pentru 2014-2019. Al treilea punct al agendei întâlnirii este analiza rezultatului alegerilor pentru Parlamentul European.

Partidul Popular European este cel mai mare partid ca reprezentare în PE, a obţinut cel mai mare număr de voturi la euroalegeri dar nu are majoritate absolută. Acest rezultat nu îi asigură automat lui Jean Claude Juncker şefia Comisiei, însă va conta foarte mult la desemnarea preşedintelui Comisiei Europene. Popularii europeni au obţinut 214 locuri, socialiştii au obţinut 190 de locuri, iar liberalii 64 de locuri.

Preşedintele Traian Băsescu a precizat că astăzi nu se va face nicio desemnare pentru preşedinţia Comisiei Europene, ci începe un proces de reflecţie legat de preşedintele CE, însă prima şansă o are un reprezentant al PPE "şi îl vom susţine".

Acesta a mai afirmat că opţiunea României este ca Dacian Cioloş să fie în continuare consilier european pentru agricultură, însă va fi dificil, deoarece portofoliul agriculturii este extrem de disputat întotdeauna.

Liderii europeni participă marţi la prima dezbatere după alegerile europarlamentare, privind viitorul şef al Comisiei Europene. Acesta este primul pas al negocierilor anevoioase legate şi de alte posturi cheie din instituţiile europene, nu numai de cel de preşedinte al Comisiei Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor