Traian Băsescu spune că fondul de capitalizare al băncilor ar putea fi mărit de UE dacă va fi nevoie

Epoch Times România
28.10.2011

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat joi că fondul de capitalizare al băncilor ar putea fi mărit de liderii UE dacă se va considera necesar, astfel încât să nu existe temeri din partea băncilor care iau parte la planul de ajutor pentru Grecia că vor exista lipsuri de lichidităţi.

Şeful statului că există deja fondul european de stabilitate financiară, iar băncile vor putea fi susţinute pentru a-şi menţine capacitatea de împrumut şi lichiditate, deşi nu exclude posibilitatea să înceapă "o luptă în zona dobânzilor" pentru ca băncile să-şi recupereze banii din Grecia. Băsescu spune însă că acest lucru nu afectează România, îngrijorarea sa fiind legată de o eventuală reducere masivă a fluxurilor de capital de piaţa românească.

"Principalii creditori ai Guvernului grec sunt băncile greceşti, şi noi, slavă Domnului, avem cinci bănci greceşti. Băncile franceze: Slavă Domnului, SocGen e aici, nu e în altă parte. (...) Avem multe bănci care sunt implicate în procesul de finanţare a Guvernului grec", a spus preşedintele, care a dat însă asigurări că nu există semnale privind o astfel de situaţie, mai ales acum, după deciziile luate în Consiliul European de miercuri.

"Nu sunt semnale că s-ar fi produs o retragere masivă de capital. O circulaţie de bani între filiala din România şi banca mamă în mod categoric există (...) dar nu există retrageri semnificative de capital din bănci", a spus Băsescu, precizând că BNR efectuează monitorizări constante.

În ceea ce priveşte fondul de recapitalizare a băncilor şi dacă acesta este suficient în acest moment, Traian Băsescu a spus că există şi o astfel de temere, dar "important e să începem de undeva". "Eu sunt convins că, la un moment dat, undeva la anul, în vară, dacă se va constata că aceste sume nu sunt suficiente, liderii din zona euro sau întregul Consilu se vor aşeza la masă şi vor căuta soluţii pentru în continuare", a spus preşedintele, subliniind că, deocamdată, aceasta era resursa disponibilă care se estimează că poate fi concentrată "relativ rapid" pentru susţinerea băncilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor