Traian Băsescu salută vizita lui Schulz în Gorj şi sugerează că PDL trebuia să fie ospitalier cu şeful PE

Traian Băsescu, preşedintele României
Traian Băsescu, preşedintele României (Epoch Times România)
Epoch Times România
31.10.2012

Traian Băsescu l-a felicitat pe Martin Schulz că în cadrul vizitei sale şi-a făcut timp şi pentru o deplasare în teritoriu, iar despre refuzul PDL de a se întâlni cu preşedintele PE din cauza mersului la Tg. Jiu, preşedintele a spus doar sugestiv că ospitalitatea e o caracteristică a românilor.

"Salut şi faptul că dl preşedinte Schulz şi-a făcut timp să facă şi o deplasare în teritoriu şi nu s-a limitat doar la câteva întâlniri în Bucureşti. Cu cât liderii europeni ne vor vizita mai mult ţara şi ne vor cunoaşte mai bine, cu atât vom avea şansa să fim apreciaţi la adevărata noastră valoare", a spus Băsescu, în cadrul declaraţiei de presă comune cu Schulz, după o întâlnire tete-a-tete la Cotroceni.

Ulterior, presa l-a întrebat pe preşedintele PE despre refuzul PDL de a se întâlni cu el, iar Băsescu a ţinut să răspundă el înaintea lui Schulz. "Prima caracteristică a românilor este ospitalitatea şi oricine vine la noi, este binevenit. Dacă cel care vine ne prilejuieşte şi ocazia de a ne cunoaşte mai bine, este cu atât mai bine. Aşa cum am făcut şi la începutul declaraţiei de presă, îl felicit şi îi mulţumesc dlui preşedinte Schulz că s-a deplasat şi în teritoriu", a susţinut preşedintele.

La rândul său, Schulz a spus că prin natura funcţiei şi prin cutumele democratice e obligat să suporte anumite critici, dar nu să şi comenteze despre ele. "Sunt reprezentantul unei instituţii democratice, iar în democraţie oricine are o funcţie publică trebuie să tolereze diverse comentarii făcute la adresa sa. Dar nu este obligaţia acestor persoane să comenteze comentariile", a replicat el întrebărilor presei.

Preşedintele PE a fost întrebat de asemenea dacă e adevărat că a luat în calcul să-şi anuleze vizita, aşa cum au susţinut unii eurodeputaţi PDL (precum Cristian Preda, n.r.), iar Traian Băsescu a răspuns el din nou. "Nu a luat niciodată pentru că aş fi ştiut", a afirmat preşedintele.

"Cel mai interesant lucru în viaţa publică sunt speculaţiile", a fost şi răspunsul lui Schulz.

Vasile Blaga a anunţat marţi, într-o declaraţie de presă remisă NewsIn, că reprezentanţii PDL nu vor participa la întâlnirea propusă de preşedintele PE, precizând că această decizie a fost luată ca urmare a ,,implicării deschise" a lui Martin Schulz în campania electorală a lui Victor Ponta mergând la Tg. Jiu să inaugureze un obiectiv edilitar în aceeaşi zi în care premierul şi-a depus candidatura pentru un nou mandat de deputat. ,,Parlamentarii şi europarlamentarii PDL nu vor lua parte la întâlnirea propusă de preşedintele Parlamentului European, dl Martin Schulz, care ar fi urmat să aibă loc mâine, 31 octombrie. Această decizie a fost luată ca urmare a implicării deschise a preşedintelui Parlamentului European în campania electorală a domnului Victor Ponta, co-preşedinte al USL", a spus el într-o declaraţie de presă remisă NewsIn.

Blaga a declarat miercuri, înaintea plenului reunit în care Martin Schulz urmează să ţină un discurs, că şi fostul preşedinte al PE, Jerzy Buzek, a fost de mai multe ori în România, dar cu toate astea nu a mers la o ,,fracţiune politică" la socialişti sau populari. ,,A fost şi preşedintele Parlamentului European în România şi domnul Buzek ( Jerzy Buzek de la PPE, .r.) a fost nu de mult şi nu a mers la o fracţiune politică la socialişti sau la cei din PPE, nici pe departe", a spus el. Fiind întrebat dacă PDL o să participe la întâlnirea cu Schulz, Blaga a susţinut că nu, dar o să asiste doar la şedinţa de plen reunit.

În programul vizitei lui Schulz fusese inclusă miercuri, după primirea la Cotroceni, o întâlnire, începând cu ora 12.20, cu reprezentanţii Grupurilor parlamentare ale PDL din Camera Deputaţilor şi Senat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor