Traian Băsescu: Ponta - „Dezamăgitul naţional”; la negocieri, „dezamăgiţii” ar fi obţinut doar bani de avion

Preşedintele României, Traian Băsescu.
Preşedintele României, Traian Băsescu. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Preşedintele Băsescu a declarat că văzând criticile că nu a obţinut nimic pentru România a fost tentat să-i lase pe cei "dezamăgiţi" să meargă ei la negocierile pe bugetul UE, arătându-se convins că un "supleant" al său nu ar fi obţinut nimic în plus, poate doar "bani de avion Bruxelles-Bucureşti".

"Nu va ascund că ştiind eforturile extraordinare cu care am obţinut aceste lucruri pentru România, tentaţia mea ar fi fost să mă rog să mai fie o discuţie şi să meargă cei dezamăgiţi. Sunt convins că poate ar fi obţinut bani de avion Bruxelles-Bucureşti", a afirmat Băsescu ironic, sugerând că se referă la Victor Ponta, cel care l-a criticat aspru pentru condiţiile obţinute de România.

"Eu îmi asum responsabilitatea, pentru că e responsabilitatea mea constituţională. Ce fac eu acum este nu o apărare, că n-am de ce să mă apăr. Ştiu foarte bine ce am făcut, ştiu foarte bine că niciun substitut al preşedintelui nu putea obţine mai mult decât am obţinut eu la acest Consiliu. Şi dacă se mai mergea şi cu abordarea pe care au avut-o cei dezamăgiţi...", a adăugat Băsescu.

Mai mult, el a acuzat că afirmaţia lui Victor Ponta că României i s-a propus 48 de miliarde este o "minciună". "Eu n-am văzut nicăieri cifra de 48 miliarde în vreun document oficial. Deci este categoric o minciună. N-am auzit niciodată luată în discuţia Consiliului European bugetul propus de Comisie. La Consiliul European din noiembrie, Consiliul nu a luat în discuţie ce a propus Comisia. Dar să vă spun cum e. Bugetul Comisiei este o preconstrucţie, la fel cum este când se pregăteşte bugetul unei ţări pe anul următor, se cere miniştrilor o evaluare a nevoilor de finanţare. Miniştrii trimit şi se constată că ar însemna un buget cu mult mai mare decât ce are Ministerul de Finanţe. Iar MF vine şi spune (...) Deci aşa a fost şi aici. Eu n-am văzut vreodată pe masa Consiliului European propunerea Comisiei Europene", a explicat preşedintele.

Fără a-i pomeni numele, Băsescu a spus despre Ponta că e "Dezamăgitul naţional" şi că dacă ar fi să se comporte precum el, i-ar imputa şi el premierului chestiuni legate de bugetul naţional. "Ştiţi cum ar fi? Dacă aş considera o abordare serioasă pentru „Dezamăgit”, când ajunge bugetul la Preşedinţie, aş spune - păi acest buget nu reflectă reducerea TVA-ului la alimente, acest buget nu reflectă reducerea CAS-ului, acest buget îi omite pe cei cu pensiile sociale, nu le dă indexare, acest buget reflectă o creştere a impozitelor pe teren... Deci nimic din ce ai spus nu-i adevărat, ia-ţi bugetul înapoi! Deci acesta ar fi echivalentul tratamentului pe care Dezamăgitul naţional mi-l aplică mie", a arătat Traian Băsescu.

Întrebat dacă a vorbit cu Victor Ponta de când a revenit la Bruxelles, Băsescu a spus ironic: "N-am avut o asemenea discuţie. De altfel, am înţeles că dânsul se ocupa de Berlusconi, undeva prin Italia".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne