Traian Băsescu pierde procesul şi în instanţa de apel, în cazul retragerii cetăţeniei RM

În speţă s-a pronunţat şi Curtea Constituţională care a constatat că aflarea unei persoane sub urmărire penală constituie fapt pertinent pentru refuzul acordării sau retragerii cetăţeniei RM.
Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Curtea de Apel Chişinău a respins joi, 10 mai, cererea fostului preşedinte al României Traian Băsescu, de a anula decretul preşedintelui Igor Dodon prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova. Avocaţii susţin că vor ataca decizia la Curtea Supremă de Justiţie.

În ianuarie 2017, Igor Dodon şi-a motivat decretul de retragere a cetăţeniei lui Băsescu, prin faptul că fostul preşedinte român nu ar fi anunţat la solicitarea cetăţeniei că se află sub urmărire penală în ţara sa.

La 22 ianuarie curent, Judecătoria Chişinău a respins cererea lui Traian Băsescu privind anularea decretului lui Igor Dodon de retragere a cetăţeniei moldovene calificând solicitările reclamantului ca fiind nefondate.

Avocaţii lui Băsescu au explicat în prima instanţă că nu au fost prezentate probe despre cauza penală intentată în privinţa lui Băsescu şi consideră că decretul lui Dodon este motivat politic. Cu toate acestea, nici Curtea de Apel Chişinău nu a acceptat argumentele apărării, menţinând în vigoare soluţia Judecătoriei Chişinău.

Notabil este faptul că în speţă s-a pronunţat şi Curtea Constituţională (CCM) care a constatat la 29 martie 2018 că aflarea unei persoane sub urmărire penală, constituie, cu certitudine, fapt pertinent pentru refuzul acordării sau retragerii cetăţeniei RM, iar în cazul scoaterii de sub urmărire penală sau al achitării, persoana poate solicita în mod repetat acordarea cetăţeniei.

După decizia CCM, Anatol Şalaru a ţinut să atenţioneze că întreaga clasă politică moldovenească de la Dodon la Ghimpu s-ar fi unit împotriva lui Traian Băsescu.

Menţionăm că Traian Băsescu a devenit cetăţean al Republicii Moldova pe 20 octombrie 2016. La 3 ianuarie 2017, Igor Dodon a semnat un decret privind retragerea cetăţeniei moldoveneşti acordate fostului preşedinte al României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe