Traian Băsescu i-a oferit Ordinul "Meritul Cultural" poetului Dumitru Matcovschi

Poetul Dumitru Matcovschi, din R. Moldova, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Mare Ofiţer, categoria "Literatură" de către preşedintele României, Traian Băsescu.

Festivitatea de înmânare a distincţieia fost oficiată de secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni al Guvernului României, Eugen Tomac.

Ordinul este oferit în semn de înaltă apreciere pentru promovarea valorilor naţionale şi culturale ale României şi pentru respectarea drepturilor comunităţilor româneşti din afara hotarelor ţării.

La ceremonie au fost prezenţi aproape 200 de invitaţi. Cristi Aldea Teodorovici, fiul regretaţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici,a interpretat câteva piese pe versurile poetului, din repertoriul părinţilor săi.

Dumitru Matcovschi, considerat unul dintre cei mai mari poeţi din spaţiul limbii române, este şi un simbol al mişcării de renaştere naţională din Basarabia.

În urmă cu 23 de ani, Dumitru Matcovschi a fost implicat într-un accident tragic, în urma căruia a scăpat cu viaţă în mod miraculous, după şase luni de comă, urmate de peste 20 de intervenţii chirurgicale.

Presa a scris atunci că Matcovschi a fost victima unui accident comandat de regimul sovietic, ca răzbunare pentru modul în care a luptat pentru câştigarea dreptului la limba română şi alfabet latin.