Topul celor mai corupte ţări din UE: Şpaga e la ea acasă în România

Corupţie, mită
Corupţie, mită (Epoch Times România)

În ţări precum Bulgaria corupţia se reflectă prin cele 150.000 de mite pe lună, număr ce depăşeşte de două sau trei ori media europeană şi reprezintă "o problemă endemică", a informat luni Centrul pentru Studiul Democraţiei (CSD) de la Sofia. Potrivit unui index de calcul european, corupţia în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp de media europeană se situează la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31 de puncte), Lituania (27 de puncte) şi Slovacia (27 de puncte).

A fost realizată o anchetă în rândul populaţiei bulgare din care reiese că persoanele chestionate consideră corupţia de două ori mai des practicată, comparativ cu media europeană, în domenii precum serviciile publice vamale, justiţie, poliţie, sănătate şi educaţie, conform unui raport al CSD.

Potrivit unui index de calcul european, corupţia în Bulgaria atinge 25 de puncte, în timp de media europeană se situează la 8 puncte. Singurele state cu un index mai ridicat sunt România (31 de puncte), Lituania (27 de puncte) şi Slovacia (27 de puncte).

"Din cauza nepedepsirii corupţiei la nivelurile înalte ale puterii (...) Bulgaria este una dintre puţinele - dacă nu singura - ţară din Europa fără corupţie politică dovedită" de organele judiciare, evidenţiază CSD.

"Contractele publice, inclusiv proiectele finanţate de UE (...) constituie instrumentul cel mai puternic al corupţiei politice", constată CSD în acest studiu finanţat de fundaţia germană Friedrich Ebert. Criza a mărit concurenţa între companii pentru a obţine contracte de achiziţii publice garantate de stat, ceea ce permite oamenilor politici şi administraţiei să obţină comisioane ilegale, adaugă CSD.

Pentru a obţine un serviciu administrativ, 25% din bulgari dau şpagă

Centrul de studiu al democraţiei evaluează corupţia bazându-se pe cercetările privind participarea cetăţenilor la acte de corupţie şi presiunea pe care aceştia o resimt să dea mită. Corupţia în administraţie a crescut în 2011 în raport cu 2010, un individ din patru acordând bani sau un cadou pentru a obţine un serviciu administrativ.

Totuşi, de la aderarea Bulgăriei la UE a sporit controlul asupra administraţiei, fapt ce a avut ca efect descurajarea corupţiei, susţine Centrul. Astfel, numărul celor care au dat mită în urma unor presiuni a scăzut de la 70% la 48% în doar cinci ani. În acelaşi timp, numărul bulgarilor care au dat un cadou sau au oferit bani fără o cerere explicită din partea unui angajat a crescut de la 4% la 11%, arată studiului.

Bulgaria, precum şi România este supusă unui mecanism de supraveghere de către Comisia Europeană care critică cu regularitate ineficienţa justiţiei în faţa corupţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne