Toate persoanele incadrate intr-un grad de handicap vor fi reevaluate

Theodora Bertzi, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse.
Theodora Bertzi, secretarul de stat in Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse. (www.mmssf.ro)

Persoanele incadrate intr-un grad de handicap vor fi reevaluate in baza noii legislatii care prevede intocmirea unui raport medico-psiho-social si a unui plan de interventie, pe baza carora Comisia de expertiza stabileste incadrarea, a declarat, marti, secretarul de stat in MMFES Theodora Bertzi.

Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse (MMFES) Theodora Bertzi a precizat ca toate persoanele care sunt incadrate intr-un grad de handicap vor fi reevaluate in baza noii legislatii care prevede ca fiecare persoana trebuie sa fie evaluata din punct de vedere medical, psihologic si social de catre serviciul de evaluare complexa existent la nivelul fiecarui judet. Serviciul judetean de evaluare complexa va intocmi si un plan de interventie pentru fiecare persoana, iar dosarele se vor inainta Comisiei de expertiza de la nivel central, care, in baza documentelor primite si a propunerilor facute de serviciul de evaluare, va decide incadrarea intr-un grad de handicap.

Theodora Bertzi a precizat ca reevaluarea tuturor cazurilor va fi un proces lung care ar putea sa dureze si doi, trei ani. Secretarul de stat a explicat ca reevaluarea tuturor persoanelor care sunt incadrate intr-un grad de handicap este necesara si din cauza faptului ca multe dintre acestea au certificatul de handicap in baza Legii 112, care nu mai este in vigoare.

Totodata, secretarul de stat a precizat ca in unele judete procesul de reevaluare a inceput, serviciile de evaluare complexa functionand din luna ianuarie a acestui an.

Potrivit datelor centralizate si inregistrate de MMFES, la sfarsitul lunii martie 2008 erau 530.465 de persoane cu handicap, numarul fiind in crestere comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand erau inregistrate 438.192 de persoane adulte cu handicap.

In opinia secretarului de stat, diferenta ar putea fi explicata prin faptul ca a crescut numarul solicitarilor de incadrare in grad de handicap venite de la persoanele in varsta care sufera de o forma de dementa, dar si prin faptul ca o parte dintre copiii cu handicap au devenit adulti.

Cu toate acestea, Romania se afla sub media tarilor europene in ce priveste ponderea persoanelor cu handicap, a mai spus Bertzi. Astfel, ponderea persoanelor cu handicap este de zece la suta in tarile Uniunii Europene, in timp ce in Romania este de trei la suta, iar daca se iau in calcul si persoanele invalide, ponderea este de cinci la suta, a precizat secretarul de stat.

Potrivit Theodorei Bertzi, Comisia Nationala de Expertiza a primit, in 2007, 11.571 de contestetii, majoritatea (9.250) fiind respinse, iar de la inceputul acestui an au fost depuse circa 7.000 de contestatii.

Secretarul de stat din MMFES a mai spus ca pana acum s-a acordat o mare atentie persoanelor cu handicap din institutii, dar au fost neglijate cele din familie.

"In sistem a existat o mare preocupare pentru cei din sistemul rezidential, dar trebuie sa acordam o atentie deosebita dezvoltarii de servicii la nivelul comunitatii, pentru ca 97 la suta sunt in familie. Acesta este si motivul pentru care s-a decis intocmirea unui plan de interventie pentru fiecare persoana reevaluata. Trebuie sa apara mai multe servicii pentru ei si trebuie sa le dam posibilitatea sa se integreze in societate si sa se angajeze. Doar vreo 12.000 de persoane cu handicap lucreaza la nivelul intregii tari", a precizat Bertzi.

Persoanele incadrate intr-un grad de handicap sau cele care vor sa solicite acest lucru, trebuie sa se prezinte la serviciul de evaluare complexa judetean cu un certificat medical emis de medicul specialist in care sa fie atestata starea prezenta. In cazul persoanelor nedeplasabile este necesar un certificat medical de la medicul de familie care sa ateste acest lucru, iar cineva din familie trebuie sa faca o cerere prin care sa solicite deplasarea la domiciliu a comisiei de expertiza.

In afara documentelor medicale mai este nevoie de un referat, model de ancheta sociala, de la primaria de domiciliu, de documentele de identitate si o adeverinta de venituri a persoanei respective. In functie de diferite afectiuni, in anumite conditii se mai cer documente medicale cu analize specifice.