Toader, despre misiunea viitorului şef DNA: Să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, urmăriţi sau trimişi în judecată

Viitorul şef al DNA trebuie să îmbunătăţească activitatea instituţiei şi să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie, a afirmat ministrul Tudorel Toader, care se pregăteşte să desemneze succesorul Laurei Codruţa Kovesi la şefia instituţiei.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Este foarte posibil ca unul dintre cei patru procurori înscrişi pentru şefia DNA să fie desemnat în urma interviului, după cum, tot foarte posibil, este ca niciunul să nu fie desemnat şi atunci va fi reluată procedura, a afirmat marţi, la sediul instituţiei pe care o conduce, ministrul Justiţiei Tudorel Toader.

"Urmează ceea ce este dat în anunţ, ceea ce este firesc să urmeze. Adică astăzi Direcţia de Resurse Umane va verifica dosarele candidaţilor, va verifica să vadă dacă fiecare dosar conţine toate piesele necesare. Mâine, membrii comisiei vor studia dosarele, vor analiza programele manageriale. Joi, începând cu ora 9:00, voi convoca membrii comisiei pentru interviu, evident, şi candidaţii. După care, vineri, deliberăm, vineri ajungem la o concluzie, funcţie de care continuăm procedura", a declarat Tudorel Toader.

Întrebat dacă sunt şanse ca unul dintre cei patru candidaţi să devină şef al DNA, sau ia în calcul şi alte variante, ministrul Justiţiei a replicat:

"Adică îmi cereţi astăzi să spun dacă unul va fi sau nu va fi... Nu am de unde să ştiu eu în momentul acesta. Gândiţi-vă că e posibil, teoretic, poate şi practic, e posibil ca unul să nu se prezinte, că doar nu îl ţin eu de mână – vino la interviu, sau veniţi la interviu. Vedem cum se va prezenta la interviu, vedem programele manageriale, discutăm toţi membrii comisiei şi atunci vom stabili dacă avem un candidat pe care să îl propunem Consiliului Superior al Magistraturii, apoi preşedintelui şi care este acel candidat. Sigur că este foarte posibil ca unul dintre cei patru să fie desemnat candidat pentru şefia DNA după cum, tot foarte posibil, este ca niciunul să nu fie desemnat şi atunci vom relua procedura. Un nou anunţ, o altă perioadă de înscriere, iarăşi interviu, iarăşi deliberări, iarăşi rezultatul..."

Ministrul Justiţiei a explicat că viitorul procuror şef ar putea fi din DNA, dar la fel de bine ar putea fi şi din afara instituţiei.

"Păi, să nu uitaţi un lucru. Există această opinie care pare majoritară, în sensul că viitorul procuror şef la DNA trebuie să provină din structura internă a DNA, dar nu cred că nu ne aducem aminte faptul că alte dăţi procurorul şef nu a venit din structura internă a DNA şi ştiţi bine la ce mă refer, după cum nici noul procuror şef la DIICOT n-a venit din structura internă a DIICOT. Sunt procurori, au experienţă, au vechime în exercitarea magistraturii, au competenţe manageriale şi pot exercita această demnitate. (...) N-am spus că ar fi bine, am spus să nu excludem", a răspuns Tudorel Toader.

Întrebat ce ar trebui să facă noul şef al DNA, ministrul Justiţiei a subliniat că "tot timpul şi oriunde este ceva de îmbunătăţit".

"Ce ar trebui să facă, să îmbunătăţească activitatea DNA, să sporească încrederea oamenilor în actul de justiţie, să nu mai avem nevinovaţi arestaţi, trimişi în judecată, eventual urmăriţi. Să nu avem vinovaţi care să nu fie urmăriţi penal. Adică actul de justiţie asta presupune. Repet, să crească încrederea românilor în actul de justiţie. Ce-ar trebui să mai facă, ceea ce spuneam eu prin cele 20 de puncte ale raportului de evaluare, nu s-a făcut sub fosta conducere", a adăugat Tudorel Toader.

Reamintim că patru procurori s-au înscris în cursa pentru şefia DNA: Florentina Mirică - procuror-şef serviciu la Secţia de combatere a corupţiei din cadrul DNA, Marius Iacob - procuror şef adjunct al DNA, Elena Grecu - procuror şef serviciu în structura centrală a DNA şi Cristian Lazăr - procuror şef adjunct la Secţia urmărire penală din cadrul Parchetului General.