Tiraspolul nu este dispus să participe la runda de negocieri

Transnistria este reprezentată de culoarea roşie.
Transnistria este reprezentată de culoarea roşie. (wikipedia.org)

În conformitate cu propunerile Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2” urma sa aibă loc în perioada 11-12 septembrie 2014 la Viena, a relatat pentru Moldpres Biroul pentru reintegrare. Însă, corespondenţa reprezentantului politic al regiunii transnistrene indică că Tiraspolul nu este dispus să participe la runda de negocieri în perioada propusă de OSCE şi, de altfel, acceptată de toţi participanţii la tratative. În locul rundei de negocieri se propune desfăşurarea unor consultări separate cu mediatorii şi observatorii la Chişinău şi Tiraspol.

Potrivit autorităţilor de la Chişinău, o astfel de abordare din partea regiunii transnistrene prejudiciază semnificativ procesul ade negocieri şi limitează posibilităţile de dialog. Pentru a treia oară pe parcursul anului curent, Tiraspolul înaintează diverse precondiţii artificiale care rezultă în aminarea rundelor de negocieri.

Chişinăul pledează ferm pentru continuarea necondiţionată a dialogului în cadrul tuturor formatelor existente, fără crearea blocajelor artificiale.

Încercarea Tiraspolului de a soluţiona problemele invocate prin condiţionarea dialogului în formatul „5+2” nu poate produce efectul scontat, ci doar afectează atmosfera de încredere şi complică identificarea soluţiilor. Mai mult, o astfel de abordare contravine “Principiilor şi procedurilor negocierilor în formatul „5+2” (principiul abţinerii de la orice precondiţii).

Vicepremierul Eugen Carpov va participa mâine la întâlnirea reprezentanţilor politici ce va avea loc la Tiraspol la ora 11.00 pentru a reconfirma poziţia Republicii Moldova pe acesta temă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe