Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, pe agenda unei întâlniri între Chişinău şi Tiraspol

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov.
Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

Situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria va fi discutată marţi de negociatorii şefi ai Chişinăului şi Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană, respectiv Eugen Carpov şi Nina Ştanski.

În cadrul întâlnirii, ce va avea loc la biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova, vicepremierul moldovean Eugen Carpov şi 'ministrul de externe' al regimului separatist transnistrean Nina Ştanski vor aborda şi probleme legate de libera circulaţie a populaţiei din zonă de securitate, după cum informează portalul independent.md.

La ultima întâlnire dintre cei doi negociatori, care a avut loc la 3 iulie, părţile au discutat despre un posibil regulament special în baza căruia, începând cu data de 1 septembrie, să funcţioneze şcolile cu predare în limba română din stânga Nistrului. Potrivit vicepremierului Eugen Carpov, acest regulament ar urma sa stabilească statutul, drepturile şi competenţele şcolilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană.

De amintit că Înaltului Comisar al OSCE pentru minorităţi naţionale, Astrid Thors, care s-a aflat în luna iulie într-o vizită la Chişinău şi Tiraspol, atrăgea atenţia că şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise dacă autorităţile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord înainte de începerea anului şcolar.

Înaltul comisar sublinia că dreptul copiilor de a fi educaţi în limba maternă trebuie să fie pe deplin respectat. 'Copiii nu trebuie să devină victime ale disputelor politice. Închiderea uneia sau a mai multor şcoli ar putea deteriora şi mai mult relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol şi ar putea agrava tensiunile din regiune', avertiza reprezentantul OSCE.

Astrid Thors a salutat totodată ideea participanţilor la procesul de reglementare transnistreană de a elabora un regulament privind statutul şcolilor cu grafie latină, însă a declarat că este 'profund îngrijorată de faptul că poziţiile părţilor implicate sunt prea opuse, pentru că problema să poată fi rezolvată rapid'.

În scopul evitării situaţiei în care aceste şcoli ar putea fi închise, Astrid Thors a îndemnat părţile să ajungă rapid la un acord în conformitate cu recomandările OSCE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe