Dirk Shuebel: "Alegerile nu vor ajuta cu nimic Republica Moldova în procesul de continuare a reformelor necesare…”

Epoch Times
06.01.2012

Şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Dirk Shuebel, a declarat că deocamdată este dificil de spus când va avea Republica Moldova regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, scrie ziarul ”Jurnal de Chişinău”.

Deşi afirmă că ţara noastră a evoluat mult la capitolul negocieri cu partea europeană, Shuebel crede că obiectivul de a obţine acest regim de vize până la sfârşitul anului 2012 este "extrem de ambiţios", relatează Publika.TV.

"Cetăţenii vor resimţi efectele pozitive ale cooperării noastre intense în viitorul apropiat. Este important ca autorităţile moldoveneşti să continue să îndeplinească angajamentele asumate în cadrul dialogului cu privire la vize, astfel încât progresele deja înregistrate să fie multiplicate", a menţionat oficialul.

În acelaşi timp, şeful delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a subliniat faptul că dialogul politic dintre UE şi Moldova ar putea fi afectat de o nouă rundă de alegeri parlamentare anticipate.

"Alegerile nu vor ajuta cu nimic Republica Moldova în procesul de continuare a reformelor necesare. Este mai bine ca alegerile anticipate să fie evitate", a reiterat Dirk Shuebel.

Totodată, fostul prim-ministru al R. Moldova, Ion Sturză, a declarat că integrarea europeană rămâne un vis frumos pentru moldoveni, însă departe de a deveni realitate. În opinia sa, ţara a pierdut trenul cu destinaţia UE.

"În 98-99 era o oportunitate extraordinară de a începe procesul de integrare europeană pe criterii politice, nu de performanţă. Era o modă, era trendul de creştere în UE, absorbea tot. A absorbit România, a absorbit Bulgaria, ne absorbea şi pe noi înaintea acestor state dacă nu făceam ce am făcut. Lucrurile acestea s-au terminat. Nimeni nu vorbeşte astăzi, nici nu-şi pune în gând integrarea Moldovei formal în Uniunea Europeană. Astăzi nu mai sunt nici criteriile politice şi nici nu ar trebui să mai vorbim de cele de performanţă", a menţionat Sturză.

Potrivit Publika.TV, fostul premier moldovean s-a arătat sceptic şi în ceea ce priveşte simplificarea regimului de vize. "Mă miră când unii de la Chişinău au tupeul să promită la sfârşitul anului 2012 libera circulaţie, când ştiu că statele europene în modul cel mai serios se gândesc la reintroducerea graniţelor naţionale şi limitarea la maximum a migraţiei", a precizat Ion Sturză.

Amintim că ministrul de externe Iurie Leancă a declarat, anterior, că Republica Moldova va obţine regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană până la finele anului 2012. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, Leancă a declarat că îşi va da demisia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor