Timofti: ”Împărtăşesc multe din îngrijorările cetăţenilor, dar nu voi demisiona”

Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti
Preşedintele R. Moldova, Nicolae Timofti (presedinte.md)

”Nu voi demisiona, fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova. Un vid de putere ar determina o nouă criză politică. Am venit în această funcţie pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani şi jumătate, şi nu accept să fiu generatorul unei alteia de acelaşi fel”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, într-un comunicat remis Epoch Times. Preşedintele consideră protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău un „exerciţiu democratic” şi susţine că împărtăşeşte multe din îngrijorările exprimate de cetăţeni.

”Am discutat personal în câteva rânduri cu guvernatorul Băncii Naţionale, căruia i-am cerut explicaţii pentru acţiunile şi inacţiunile instituţiei pe care o conduce. Ca o paranteză, sunt mirat că domnul guvernator mai este în funcţie, ca şi întreaga administraţie a BNM, dar amintesc că demiterea să nu este prerogativa preşedintelui...Am sesizat instituţiile statului şi cu privire la alte decizii îndoielnice care s-au luat în ultimii ani, cum ar fi aceea de concesiune, care ridică mari probleme de securitate naţională, a Aeroportului Internaţional Chişinău către o firmă privată condusă de persoane dubioase. Am dispus acum să fie puse la dispoziţia opiniei publice scrisorile pe care le-am expediat instituţiilor statului şi în care sunt atestate îngrijorările la care mă refer”, mai arată Timofti.

Totodată preşedintele R.Moldova a criticat faptul că ”zeci de judecători reprobabili au fost păstraţi în sistem în mod inexplicabil de către Consiliul Suprem al Magistraturii, în pofida argumentelor pe care le-am adus şi care îi descalifică”, cât şi ”ineficienţa Băncii Naţionale, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, instanţelor de judecată”.

În opinia lui Timofti, demisia sa ar duce la instabilitate, un vid de putere şi o nouă criză politică la Chişinău, iar de ”un eventual haos în Republica Moldova vor profita neîntârziat acele forţe interne şi externe care au acţionat permanent în toată istoria recentă pentru destabilizarea ţării noastre şi pentru transformarea ei într-o gubernie”.

Epoch Times redă comunicatul integral remis de Preşedinţia Republicii Moldova redacţiei noastre:

„Dintotdeauna am fost un adept al democraţiei, stabilităţii şi ordinii în Republica Moldova. Cred cu tărie în aceste valori, şi am promovat cu insistenţă proiectul de integrare europeană prin care ele vor fi înrădăcinate în conştiinţa şi în societatea noastră. Succesele pe care le-am repurtat în ultimii ani, pe plan intern şi internaţional, au fost posibile datorită prezenţei acestor factori esenţiali.

Astăzi, urmăresc cu atenţie desfăşurarea evenimentelor în ţara noastră şi în regiune, şi constat anumite pericole care ameninţă calea noastră firească de dezvoltare. Traversăm, aş putea spune, o perioadă de cumpănă.

Situaţia economică şi socială dificilă, dar în primul rând situaţia dramatică din sectorul financiar bancar, precum şi prestaţia dezamăgitoare în acest caz a instituţiilor relevante ale statului, au generat în societate nemulţumiri fireşti şi chiar atitudini de revoltă.

Criza din regiune, propaganda antieuropeană, embargourile comerciale, precum şi instabilitatea guvernamentală recentă, au amplificat aceste tendinţe.

Ca şi oricare cetăţean, îmi doresc să impunem în ţara noastră o atitudine respectuoasă faţă de lege, cu alte cuvinte să facem ordine în ţară. Mai mult, pledez pentru implicarea în acest proces, alături de instituţiile statului, a tuturor forţelor civile şi a cetăţenilor cărora nu le este indiferentă soarta noastră.

Manifestaţia de pe 6 septembrie, din Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală, este un exerciţiu democratic în acest sens. Libertatea de expresie, un drept fundamental într-o democraţie, este unul dintre câştigurile pe care le-am obţinut în anii de Independenţă.

Între altele fie spus, este important ca ideile unei platforme sociale să nu fie folosite şi deturnate în alte scopuri decât cele declarate, ceea ce ar fi regretabil şi nu ne-ar ajuta în calea noastră spre o comunitate dreaptă şi echitabilă.

Împărtăşesc multe din îngrijorările exprimate de cetăţeni. Regret că s-a ajuns în situaţia de faţă, când oamenii sunt nevoiţi să protesteze în stradă. Ca om al legii, am stăruit întotdeauna ca dreptatea să se facă în cadru instituţional.

Dar, din păcate, slăbiciunea constatată a unor instituţii abilitate să intervină pentru a aplica legea, a determinat într-o anumită măsură un asemenea climat negativ în societate. Aici mă refer, în special, la ineficienţa Băncii Naţionale, Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Procuraturii Generale, Centrului Naţional Anticorupţie, instanţelor de judecată.

Voi spune din capul locului că am fost şi sunt la curent cu toate problemele majore ale statului. Sunt informat cu regularitate de către serviciile speciale şi alte organe competente cu privire la situaţia din diferite domenii: de apărare, securitate, economic, financiar-bancar, etc.

”De un eventual haos în Republica Moldova vor profita neîntârziat acele forţe interne şi externe care au acţionat permanent în toată istoria recentă pentru destabilizarea ţării noastre şi pentru transformarea ei într-o gubernie”.

Afirm că am acţionat în conformitate cu atribuţiile ce-mi sunt acordate de Constituţie pentru a preveni derapajele. Am acţionat nu totdeauna public, este adevărat, dar cu siguranţă pe cale instituţională. Am purtat discuţii cu factori responsabili de primă mărime din ţară şi de peste hotare despre problemele apărute şi despre soluţii.

La Consiliul Suprem de Securitate am abordat nu o singură dată chestiunea devalizării unor bănci cu probleme. S-au făcut recomandări precise către Parlament, Guvern, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Procuratură, Banca Naţională, Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Ministerul de Interne, şi alte instituţii, în vederea prevenirii şi remedierii unor probleme majore financiare de securitate naţională.

Am discutat personal în câteva rânduri cu guvernatorul Băncii Naţionale, căruia i-am cerut explicaţii pentru acţiunile şi inacţiunile instituţiei pe care o conduce. Ca o paranteză, sunt mirat că domnul guvernator mai este în funcţie, ca şi întreaga administraţie a BNM, dar amintesc că demiterea să nu este prerogativa preşedintelui.

Am sesizat instituţiile statului şi cu privire la alte decizii îndoielnice care s-au luat în ultimii ani, cum ar fi acea de concesiune, care ridică mari probleme de securitate naţională a Aeroportului Internaţional Chişinău către o firmă privată condusă de persoane dubioase. Am dispus acum să fie puse la dispoziţia opiniei publice scrisorile pe care le-am expediat instituţiilor statului şi în care sunt atestate îngrijorările la care mă refer.

Trebuie să înţelegem: într-un stat de drept, preşedintele nu poate intenta dosare penale şi nu poate condamna infractori. Asemenea atribuţii revin Procuraturii şi instanţelor de judecată. Am insistat în repetate rânduri ca Procuratura să fie reformată. Găsiţi această solicitare în zeci de documente şi expuneri publice ale preşedintelui.

Am exclus din sistemul judecătoresc zeci de magistraţi cu reputaţie pătată. Nu mai regăsiţi astăzi în sistem multe nume de tristă faimă. Este adevărat că alţi zeci de judecători reprobabili au fost păstraţi în sistem în mod inexplicabil de către Consiliul Suprem al Magistraturii, în pofida argumentelor pe care le-am adus şi care îi descalifică. Amintesc aici că încă în 2012 am propus Parlamentului să modifice prevederea care permite CSM să insiste asupra candidaturilor respinse de preşedinte, dar proiectul respectiv de lege n-a ajuns să fie examinat de Parlament.

Şi acum despre demisia care mi s-a cerut. Nu voi demisiona, fiind convins că o asemenea decizie ar aduce instabilitate Republicii Moldova. Un vid de putere ar determina o nouă criză politică. Am venit în această funcţie pentru a pune capăt unei perioade de instabilitate care a durat doi ani şi jumătate, şi nu accept să fiu generatorul unei alteia de acel fel.

Trebuie să înţelegem că de un eventual haos în Republica Moldova vor profita neîntârziat acele forţe interne şi externe care au acţionat permanent în toată istoria recentă pentru destabilizarea ţării noastre şi pentru transformarea ei într-o gubernie. Instabilitatea pe care şi-o doresc aceste forţe ostile Republicii Moldova ar îngreuna dezvoltarea ţării noastre pe un termen nedefinit. Pericolul este astăzi mai mare ca oricând ca ţara noastră să fie deviată de la cursul său firesc de dezvoltare, spre integrarea în Uniunea Europeană.

Sunt conştient de faptul că poziţiile mele proeuropene, pro-NATO şi cu privire la staţionarea ilegală pe teritoriul nostru a bazei militare ruseşti, m-au transformat într-o ţintă pentru forţele revanşarde neo-sovietice, antioccidentale şi antinaţionale.

Acesta este o primă luare de poziţie a mea după evenimentele recente.

Instituţia prezidenţială a ascultat şi analizează revendicările rezonabile ce au fost făcute, urmând ca, ulterior, să fie întreprinse măsurile care se impun.

Voi prezenta în viitorul apropiat în Parlament, în conformitate cu prevederile constituţionale, un mesaj în care voi face referire la principalele probleme ale naţiunii, urmând să formulez obiectivele care, în opinia mea, trebuie stabilite pentru depăşirea situaţiei complicate în care ne aflăm”.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe