Timmermans se ţine de cuvânt: UE a lansat procedura de infringement împotriva Poloniei

Uniunea Europeană a anunţat sâmbătă că a lansat procedura de infringement vizând Polonia. Acţiunea se datorează reformei sistemului judiciar polonez, despre care UE se teme că va submina independenţa tribunalelor din ţară
Frans Timmermans, Bucureşti 5 iunie 2015
Frans Timmermans, Bucureşti 5 iunie 2015 (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Comisia Europeană (CE) a declarat că, prin această reformă, Polonia ameninţă atât standardele sale democratice, cât şi pe cele ale blocului european, potrivit AFP.

"Comisia Europeană a lansat procedura de infringement împotriva Poloniei prin trimiterea unui aviz, după publicarea în Monitorul Oficial polonez, vineri 28 iulie, a Legii privind organizarea tribunalelor", a anunţat într-un comunicat CE.

Măsurile luate de Uniunea Europeană ar putea duce, în cele din urmă, la darea în judecată a Poloniei la Curtea Europeană de Justiţie şi, eventual, la o sancţiune financiară.

Partidul de guvernare din Polonia, PiS, are la dispoziţie o lună pentru a răspunde întrebărilor CE, inclusiv privind "independenţa tribunalelor poloneze", care ar putea fi subminată de prerogativele sporite ale ministrului Justiţiei.

Reamintim că preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat legea care îi permite ministrului Justiţiei să înlocuiască unilateral preşedinţii tribunalelor însă a anunţat că va bloca prin veto alte două reforme judiciare controversate, care ar urma să dea guvernanţilor puterea de a înlocui toţi judecătorii de la Curtea Supremă, în vreme ce majoritatea parlamentară ar impune un control politic complet asupra Consiliului Judiciar Naţional, care nominalizează magistraţii supremi din Polonia.

Reacţionând la acuzaţiile Bruxellesului, guvernul polonez a anunţat miercuri, 26 iulie, că nu va accepta nicio formă de şantaj din partea oficialilor UE în legătură cu reforma justiţiei.

"Nu vom accepta nicio formă de şantaj din partea oficialilor UE, în special un şantaj care nu se bazează pe fapte (...) Toate legile elaborate de Parlamentul polonez sunt conforme cu Constituţia şi normele democratice. Regretăm că prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, fără să cunoască proiectele de lege şi legislaţia poloneze, formulează critici nedrepte la adresa Poloniei", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Guvernului, Rafal Bochenek.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe