UE dă Poloniei un ultimatum de o lună. Ameninţă cu invocarea Articolului 7

Deşi preşedintele polonez a respins două dintre cele 3 proiecte de lege privind o reformare controversată a sectorului judiciar al Poloniei, Uniunea Europeană a avertizat Varşovia cu un ultimatum din cauza introducerii vârstei de pensionare diferite pentru judecători şi judecătoare.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans. (Emmanuel Dunand/AFP via Getty Images)

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a amplificat miercuri tensiunile diplomatice dintre Bruxelles şi Varşovia când a declarat că UE va lansa proceduri legale de infringement şi va oferi Poloniei un ultimatum pentru o reformă adoptată la începutul acestei săptămâni cu privire la sistemul judiciar al ţării. În acelaşi timp, preşedintele polonez Andrzej Duda s-a opus altor două reforme controversate privind sectorul judiciar.

UE a criticat un anumit aspect al noii legi, care prevede introducerea vârstei de pensionare diferite pentru judecători şi judecătoare, Comisia Europeană susţinând că această mişcare reprezintă o încălcare a legii UE împotriva discriminării. Conform noii legi, judecătoarele se vor pensiona la vârsta de 60 de ani, în timp ce judecătorii la 65. Ca urmare, Timmermans a oferit Varşoviei un ultimatum de o lună pentru a reduce temerile UE cu privire la aplicarea noii legi înainte ca blocul să decidă “amplificarea procedurilor”.

Bruxelles-ul a trimis, de asemenea, Poloniei un set de recomandări, ameninţând că dreptul de vot al ţării ar putea fi suspendat – conform Articolului 7 din Tratatul UE – dacă anumite schimbări sunt implementate în sectorul judiciar polonez. În mod specific, autorităţile poloneze sunt avertizate să nu ia nicio măsură pentru a respinge sau forţa pensionarea judecătorilor Curţii Supreme a Poloniei.

Timmermans a adăugat că orice mişcare din partea partidului polonez de guvernare Lege şi Justiţie (PiS) de a forţa demisia judecătorilor va duce la o situaţie în care UE va declanşa imediat Articolul 7. Invocarea acestui articol va rezulta într-un avertisment oficial la adresa Varşoviei, o mişcare fără precedent, care încă nu a fost făcută până acum împotriva unui guvern UE.

Decizia preşedintelui Duda de a bloca două dintre cele trei proiecte de lege pentru reformarea sectorului judiciar – şi anume, legea privind Curtea Supremă şi cea privind Consiliul Judiciar Naţional – a fost luată după proteste publice în masă împotriva încercării guvernului polonez de a prelua controlul asupra justiţiei. Unul dintre cele două proiecte respinse l-ar fi împuternicit pe ministrul Justiţiei, care este de asemenea şi procuror general, să concedieze preşedinţii instanţelor inferioare ale ţării.

“Comisia este încă deschisă faţă de autorităţile poloneze, în speranţa unui dialog constructiv”, a adăugat Timmermans.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe