Tillerson susţine că SUA doreşte un dialog cu Phenianul “la un moment dat”

SUA nu urmăreşte să răstoarne regimul nord-coreean şi ar dori să poarte un dialog cu Phenianul la un moment dat, dar numai pe baza înţelegerii că acesta nu poate fi niciodată o putere nucleară, a declarat marţi secretarul de stat american, Rex Tillerson.
Rex Tillerson
Rex Tillerson (Getty Images)

Adresându-se reporterilor la Departamentul de Stat al SUA, la câteva zile după ce Phenianul a testat cea de-a doua rachetă balistică intercontinentală, Rex Tillerson a reiterat faptul că Washingtonul a căutat să convingă Coreea de Nord să renunţe la programele de arme nucleare şi rachete balistice printr-o presiune paşnică.

“Nu dorim o schimbare de regim, nu urmărim prăbuşirea regimului, nu căutăm o accelerare a reunificării Peninsulei [Coreene], nu căutăm o scuză pentru a trimite armata noastră la nord de Paralela 38”, a afirmat Tillerson.

“Nu suntem inamicul vostru ... dar voi prezentaţi o ameninţare inacceptabilă pentru noi şi trebuie să răspundem”, a mai precizat înaltul oficial american, adăugând că administraţia preşedintelui Donald Trump speră ca, “la un moment dat, ei [regimul nord-coreean] vor înţelege că ne-ar plăcea să dialogăm cu ei”.

Totuşi, “una dintre condiţiile pentru convorbiri este ca în viitor Coreea de Nord să nu deţină arme nucleare sau abilitatea de a livra arme nucleare nimănui în regiune, cu atât mai puţin către teritoriul SUA”, a declarat el.

Coreea de Nord a promis că va dezvolta o rachetă dotată nuclear capabilă să lovească Statele Unite. Totodată, oficiali americani au afirmat că cel mai recent test nord-coreean arată că s-ar putea ca regimul să aibă acum o rachetă capabilă să atinge aproape orice punct al SUA.

La rândul său, dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a declarat în weekend “cu mândrie” că cel mai recent test de rachetă, desfăşurat în 28 iulie, a demonstrat capacitatea Coreei de Nord de a lansa un tir “oriunde şi oricând” şi că “teritoriul continental al SUA este în raza noastră de acţiune”, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene KCNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe