Tetiana Cernovol: ”Atacatorii m-au crezut moartă când m-au lăsat în sânge la marginea şoselei” [video]

Tetiana Ceornovola, 6 ianuarie 2014.
Tetiana Ceornovola, 6 ianuarie 2014. (captură youtube.com.)

Jurnalista şi activistă a opoziţiei, Tetiana Ceornovol, a fost victima unui asalt violent în dimineaţa de Crăciun, pe când se îndrepta spre casa sa din suburbiile Kievului. Atacatorii au fugărit-o cu maşina pe autostradă, iar când au reuşit să îi imobilizeze autoturismul, au lovit-o intenţionat în cap, iar apoi, crezând că este moartă, au lăsat-o săngerând pe marginea drumului, conform KyivPost.

Video-ul cu urmărirea pe autostradă poate fi vizionat pe pagina originală a articolului din Epoch Times.

”Mi-am simţit nasul intrând înăuntru, l-am simţit cum era distrus de lovituri”, îşi aminteşte Ceornovol în timpul unui interviu pentru 1+1 TV.

Jurnalista a declarat că nu s-a împotrivit în timpul incidentului. Ea a stat cu braţele lăsate în timp ce atacatorii săi o loveau continuu. La final, aceştia au crezut-o moartă şi au plecat lăsând-o intinsă pe şosea.

Activista ucraineană a mai explicat că, pe 25 decembrie, ziua în care a fost bătută, se îndrepta spre casa sa la volanul maşinii. Iniţial, când a observat că este urmărită, a crezut că va fi arestată, însă atunci când maşina urmăritoare a început să se ciocnească de vehiculul său a realizat că este un atac.

În prezent, Ceornovol începe să-şi revină, iar atacul este investigat de poliţie. De la atac, ea a fost internată într-un spital privat din Kiev şi a fost sub tratament medical. Printre rănile sale se numără o contuzie a creierului, nasul spart şi alte traumatisme cranio-faciale.

Întrebată cum se simte, Tetiana a răspuns: ”aşa şi aşa”. Starea acesteia este ”satisfăcătoare”, dar mai are nevoie de două luni pentru a se recupera complet, au precizat doctorii săi.

”Nu pot sta în faţa calculatorului, atunci când încep să citesc scrisul devin ameţită, şi am un fel de problemă emoţională, cumva devin tulburată foarte repede ”, a declarat Ceornovol.

Tetiana spune că starea sa s-a îmbunătăţit, comparativ cu noaptea de Revelion, atunci când avea ”dureri groaznice de cap ce nu puteau fi uşurate de niciun calmant.”

Ceornovol a descris şi o parte dintre circumstanţele atacului, înregistrate parţial de o cameră video instalată pe maşina sa. Mai multe fragmente din înregistrare au fost făcute publice de către membrii opoziţiei din Ucraina. Camera video a surprins momentul în care, în drumul spre casă, un vehicul de teren se ciocneşte de maşina ei. Pe tot timpul atacului, jurnalista a rămas tăcută.

”Eram foarte concentrată – în mare măsură – încercam să supravieţuiesc. Modul în care se defăşurau evenimentele arăta clar că era un atac la ordin.”

Iniţial, a încercat să scape cu maşina sa, apoi pe jos, însă atacatorii au prins-o şi au început să o bată, lovind-o în special în cap şi în tâmple.

”Am avut mult sânge în plămâni, ceea ce însemna că nu am respirat ceva timp. În plus, pentru un timp am stat în temperatura scăzută de afară şi puteam să nu mă mai ridic după toate acestea”, a declarat Tetiana Ceornovol.

Reacţiile în urma incidentului

Opoziţia din Ucraina susţine că incidentul a fost cu adevărat o tentativă de omor împotriva unui jurnalist şi activist al opoziţiei. Ceornovol a participat la protestele ce au izbucnit în ţară la sfârşitul lunii noiembrie şi a condus o investigaţie privind corupţia şi stilul de viaţă al politicienilor de la conducerea Ucrainei, inclusiv al preşedintelui Viktor Ianukovici şi al familiei sale.

Imediat după incident, manifestaţiile pro-europene din Kiev au luat amploare, după câteva zile în care numărul celor prezenţi scăzuse considerabil. Sute de persoane, având poze ale jurnalistei, au manifestat în faţa Ministerului de Interne, cerând demisia Ministrului de Interne.

Pe 30 decembrie, Tetiana Ceornovol, a fost vizitată la spital de ambasadorii Franţei, Germaniei, Finlandei, Belgiei, Statelor Unite şi Canadei pentru a-i transmite susţinerea occidentului faţă de cazul său, notează Kyiv Post, citat de Mediafax.

În timpul vizitei, ambasadorii au discutat cu Tetiana şi i-au urat însănătoşire grabnică. Cei şase diplomaţi s-au declarat şocaţi de starea în care se află jurnalista şi au asigurat-o de susţinerea lor.

UE şi Statele Unite au considerat inacceptabile violenţele din Kiev şi agresiunile la care sunt supuşi activiştii pro-europeni.

”Actele de intimidare şi violenţele împotriva activiştilor pro-europeni trebuie să înceteze imediat”, a declarat Linas Linkevicius, ministrul de Externe al Lituaniei, ţară care deţine preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Învestigaţiile incidentului sunt conduse de guvernanţii pe care Tetiana îi acuza de corupţie

Poliţia a arestat cinci suspecţi în acest caz, considerat doar o vătămare corporală, atacatorii jurnalistei putând primi până la 10 ani de închisoare.

Şeful Departamentului Principal de Investigaţii, Mykola Chynchyn, a declarat, pe 30 decembrie, că unul dintre suspecţi a recunoscut că a agresat-o. Totuşi, jurnalista a precizată că în timpul atacului asupra sa, cel puţin două persoane au lovit-o.

Poliţia a confiscat pentru analizare toate înregistrările video disponibile ale camerelor staţionate de-a lungul şoselei pe care a avut loc asaltul, a mai menţionat Chynchyn.

Înaintea incidentului, Tetiana fotografiase casa ministrului ucrainean de Interne, Vitali Zaharcenko. Aceasta se documenta despre averile mai multor membri din guvernul ucrainean, printre care şi ministrul de Interne.

Pentru rezolvarea cazului, Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, i-a desemnat responsabili pe Ministrul de Interne, Vitali Zaharcenko şi pe procurorul general din Ucraina, Viktor Pchonka.

Chiar dacă preşedintele Ianukovici promitea investigaţii privind protestele paşnice împrăştiate violent de către forţele de ordine, anchetele au avut ca rezultat doar eliberarea celor acuzaţi, în tentativa de a masca problema.

Protestele pro-europene şi anti-corupţie

Manifestaţiile pro-europene din Ucraina au luat din nou amploare după ce a fost atacată jurnalista, zecile de mii de oameni prezenţi în Piaţa Independenţei din Kiev denunţând agresarea ei. O parte dintre protestatari a ales să se adune în faţa reşedinţei preşedintelui Victor Ianukovici, de la periferia Kievului.

Activiştii pro-europeni au participat zilnic la proteste în Piaţa Independeţei şi au cerut noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale, însă cererile lor nu au primit încă vreun răspuns.

Pe 2 ianuarie, mii de susţinători ai partidului de dreapta din Ucraina, Svoboda (Partidul Libertăţii), au mărşăluit cu torţe aprinse pe străzile capitalei Kiev, în timp ce manifestanţii pro-europeni au ocupau centrul oraşului. Unii dintre aceştia au purtat uniforma diviziei Ucrainene a armatei germane din Al II-lea Război Mondial.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe