Manifestanţii din Kiev au mărşăluit cu torţe aprinse pentru comemorarea unui erou naţional

Marşul din Kiev ce a comemorat naşterea lui Stepan Bandera, un lider fondator al partidului naţionaliştilor ucrainieni.
Marşul din Kiev ce a comemorat naşterea lui Stepan Bandera, un lider fondator al partidului naţionaliştilor ucrainieni. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

Mii de suporteri ai partidului de dreapta din Ucraina, Svoboda (Partidul Libertăţii), au mărşăluit cu torţe aprinse pe străzile capitalei Kiev, în timp ce manifestanţii pro-europeni au ocupat în continuare centrul oraşului, notează BBC.

Participanţii la marş din partea partidului Svoboda au marcat astfel naşterea unui lider partizan din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. În timpul marşului aceştia au scandat mesaje precum „Glorie Ucrainei!” şi „Bandera este eroul nostru!”.

Partidul Svoboda a fost unul dintre participanţii cheie în timpul protestelor recente împotriva deciziei luate de preşedintele Viktor Ianukovici la summitul de la Vilnius, şi deturnarea Ucrainei spre un traseu către Moscova şi Uniunea Vamală a ţărilor ex-sovietice.

Activiştii pro-europeni au ţinut zilnic proteste în Kiev şi au cerut noi alegeri parlamentare şi prezidenţiale, însă cererile lor nu au primit încă vreun răspuns.

Trimisul BBC din Kiev, David Stern, a transmis că cetăţenii consideră implicarea mişcării Svoboda în proteste un factor ce contribuie la divizarea politică a Ucrainei. Baza susţinătorilor acestora se află în vestul ţării în timp ce votanţii din est şi sud îi văd ca extremişti.

Proclamatorul statului independent ucrainean, Stepan Bandera, este persoana comemorată de manifestanţii ce au participat la marş. Bandera este un personaj controversat din timpul celui de-al doilea război mondial. În vestul ţării, oamenii îl consideră un erou naţional, în timp ce în Rusia şi în estul Ucrainei unii îl acuză că a cooperat cu naziştii. Bandera a fost închis timp de 3 ani de către nazişti iar în 1959 a fost asasinat în München de către agenţii KGB.

Printre cei ce au mărşăluit miercuri, unii au purtat uniforma diviziei Ucrainene a armatei germane din Al II-lea Război Mondial, notează AP. Partidul Svoboda cu viziuni şi naţionaliste, a fost un opozant al comunismului încă de la înfiinţare şi a menţinut o poziţie fermă împotriva Rusiei şi a implementării politicilor acesteia în Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe