Activiştii pro-europeni din Ucraina au petrecut anul nou în închisoare

Mii de ucraineeni în Piaţa Independenţei, Kiev, 1 decembrie 2013
Mii de ucraineeni în Piaţa Independenţei, Kiev, 1 decembrie 2013 (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)

O scrisoare adresată preşedintelui ucrainean din partea poporului cu ocazia noului an, începe cu un bunic care explică de ce şi-a părăsit nevasta şi copiii de sărbători pentru a se alătura tinerilor bătuţi de forţele de ordine în timpul manifestaţiilor din Piaţa Independenţei, Kiev.

Mulţi dintre cei ce s-au adresat preşedintelui Viktor Ianukovici cu acest prilej, au vorbit despre cum, în Ucraina, tinerii pot fi trimişi în spatele gratiilor fără să mai fie nevoie de dovezi.

Chiar dacă promisiunile preşedintelui Ianukovici precizau că se vor face investigaţii privind protestele paşnice împrăştiate violent de către forţele de ordine, anchetele au rezultat doar în eliberarea ţapilor ispăşitori şi în tentative de a masca problema.

Legea amnistiei, semnată de Ianukovici pe data de 26 decembrie, este în continuare valabilă numai teoretic. Unii dintre demonstranţii pro-europeni au petrecut anul nou în detenţie sub acuzaţiile dubioase legate de manifestaţiile din Kiev.

Yaroslav Prytulenko este singurul dintre cei nouă oameni arestaţi, după ce a fost bătut de poliţia revoltelor Berkut, pe data de 1 decembrie, în timpul ambuscadelor de pe strada Bankova. Mai multe persoane au fost grav rănite în timpul incidentelor însă trei dintre acestea, surprinse pe înregistrările video, erau bătute în timp ce erau la pământ şi nu opuneau nicio rezistenţă.

Prytulenko, dotat cu o cască de protecţie în timpul manifestaţiilor, ar fi putut fi folosit ca ţap ispăşitor pentru justificarea arestărilor şi pentru deturnarea atenţiei de la tratamentul şocant pe care poliţia revoltelor Berkut l-a aplicat protestatarilor inocenţi.

Nici unul dintre cei reţinuţi nu semăna cu tinerii mascaţi ce provocaseră ambuscada din faţa administraţiei prezidenţiale. Apelurile, inclusiv cele din partea Amnesty Internaţional, cât şi cele din partea comunităţilor internaţionale, au avut ca rezultat doar o promisiune a lui Ianukovici în care preciza că „o parte din oameni” ar putea fi eliberaţi.

Persecuţia perpetuă a reprezentaţilor Road Control, Andryi Dzyndzy şi Viktor Smaliy; a activistului Volodymyr Kadura de la AutoMaidan, şi Yaroslav Prytulenko denotă faptul că legea amnistiei intrată acum în vigoare este la fel de deşartă ca îndatoririle asumate de regimul actual.

Două zile mai târziu, 8 persoane au fost eliberate din închisoare, însă numai doi au acceptat acuzaţii mai uşoare şi o amendă pentru închiderea dosarului lor. Ceilalţi şase eliberaţi vor fi în continuare judecaţi.

Arestul altor trei bărbaţi este şi mai teribil. Ambuscadele de pe strada Bankova sunt, conform opiniei generale, orchestrate de Dmytroi Korchynsky, a cărui organizaţie este cunoscută pentru organizarea provocărilor destinate să stârnească represiunea din partea poliţiei. Acestea pot fi clar văzute pe înregistrările video.

Volodymyr Kadura, om de afaceri şi activist în cadrul protestelor, şi binecunoscutul jurnalist de la Road Control, Andriy Dzyndzya, sunt acuzaţi pentru complicitate la aducerea buldozerului folosit în conflictele de pe strada Bankova.

Cei doi nu sunt înrudiţi dar au cu siguranţă un lucru în comun – gradul în care activităţile lor au provocat poliţia. În cazul lui Dzyndzya, reiese clar din înregistrările video că acoperea evenimentele dintr-o postură de jurnalist.

Dzyndzya, şi a sa organizaţie Road Control, este binecunoscut în Ucraina. Pentru eliberarea sa, protestatarii pro-europeni au organizat mai multe proteste, aceştia adresându-se şi abuzurilor comise de poliţie, atunci când i-au interzis avocatului său să-l viziteze pe data de 5 decembrie. Totuşi, procesul de judecată de a doua zi a fost şi mai scandalos. În ciuda neregulilor de procedură, judecătorul Volodymyr Buhil a hotărât că îl va reţine în custodie pe Dzyndzya încă două luni.

Haosul din curtea de judecată a fost folosit pentru a formula acuzaţii şi împotriva avocatului lui Dzyndzya, Viktor Smaliy. Acesta a fost acuzat de tentativă de omor a judecătorului respectiv, şi, de asemenea, trimis preventiv în detenţie pentru două luni.

Acuzaţiile împotriva lui Dzyndzya şi Smaliy au coincis cu două atacuri foarte serioase îndreptate împotriva altor reprezentaţi ai Road Control - iniţiativă civică ce monitorizează munca, şi încălcările frecvente ale legii, ale poliţiei rutiere.

Un jurnalist de prestigiu a primit azil politic în Statele Unite în luna noiembrie, iar altul, aflat în Polonia, nu are de gând să se mai întoarcă din cauza posibilităţilor de a fi arestat sau atacat în Ucraina. Toate acuzaţiile penale şi atacurile par să aibă ca scop distrugerea unei organizaţii (n.r. Road Control ) ce a fost activă – şi eficientă – în evidenţierea dispreţului faţă de lege şi faţă de drepturile cetăţenilor demonstrat atât de des de forţele de ordine.

Scrisoarea de Anul Nou adresată lui Ianukovici a fost scrisă deoarece ucrainienii s-au săturat pe deoparte de promisiunile deşarte iar pe de altă parte, de măsurile represive luate. În prezent sunt foarte mulţi oameni ţinuţi în închisoare în Ucraina, fie din cauza acuzaţiilor motivate politic, fie din motive ce au strânsă legătură cu o implementare a legii şi a unui sistem judecătoresc ce a degenerat destul de grav. În cazul celor patru persoane menţionate aici, legea aministiei este în vigoare şi este nevoie de presiuni, inclusiv din partea comunităţilor internaţionale, pentru ca aceasta să fie implementată şi oamenii vor fi eliberaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe