Temperatura planetei, schimbări dramatice în ultimul deceniu (video)

Cercetătoarea finlandeză Antti Lipponen a creat un clip video care prezintă anomaliile temperaturilor înregistrate la nivel mondial, folosind datele de la agenţia spaţială americană NASA.
Datele cronologice privind schimbările de temperatură din 190 de ţări
Datele cronologice privind schimbările de temperatură din 190 de ţări (Print screen YouTube)

Clipul video arată cronologia datelor privind schimbările de temperatură din 190 de ţări împărţite în cinci regiuni: America, Africa, Europa, Asia şi Oceania.

Lipponen a calculat mai întâi temperatura medie între 1951 şi 1980 în fiecare ţară. Aceasta este ceea ce se numeşte perioada de bază. Apoi, a comparat fluctuaţiile de temperatură de la an la an, comparativ cu perioada de bază medie.

Încălzirea globală este un proces neregulat, cu fluctuaţii de temperatură în diferite părţi ale lumii.

Barele albastre din clipul video indică anii când temperaturile au fost sub medie. Barele portocalii, pe de altă parte, indică faptul că temperaturile au fost mai mari decât media.

În ciuda fluctuaţiilor de la o ţară la alta şi de la an la an, tendinţa generală arată în mod clar că pământul se încălzeşte.

Detalii video: NASA GISS Surface Temperature Analysis (GISTEMP)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Știință