Teheranul susţine că se va retrage din acordul nuclear pas cu pas

Preşedintele iranian Hassan Rohani
Preşedintele iranian Hassan Rohani (Michael Gruber/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv privind impunerea unor noi sancţiuni împotriva Iranului, vizând sectoarele fierului, oţelului, aluminiului şi cuprului. Anunţul a fost făcut după ce Teheranul a declarat că îşi suspendă o parte din obligaţiile sale prevăzute de acordul nuclear JCPOA ca răspuns la decizia americanilor de a-şi intensifica sancţiunile economice.

Adjunctul ministrului iranian de Externe, Abbas Araghchi, a declarat că Iranul a inclus în agenda sa politică opţiunea privind retragerea din JCPOA, notând că potenţiala retragere va avea loc treptat, potrivit televiziunii iraniene de stat (IRIB).

Araghchi a fost citat de IRIB pe aplicaţia Telegram.

Preşedintele iranian Hassan Rohani a declarat miercuri că a trimis o scrisoare statelor semnatare ale JCPOA prin care i-a anunţat că Teheranul oferă părţilor acordului un termen de 60 de zile pentru a reveni la masa negocierilor şi pentru a asigura că interesele Iranului sunt protejate în baza acordului.

În urmă cu un an, administraţia Trump a anunţat că se retrage din acordul nuclear şi reimpune sancţiuni împotriva Teheranului, inclusiv sancţiuni secundare împotriva companiilor şi instituţiilor financiare ale ţărilor care fac afaceri cu Iranul.

În cadrul campaniei americane de aplicare a unei presiuni maxime asupra Republicii Islamice, SUA a desemnat Gărzile Revoluţionare Islamice ale Iranului ca fiind o organizaţie teroristă străină şi a anunţat trimiterea în Orientul Mijlociu a unui grup de luptă maritim, condus de portavionul USS Abraham Lincoln, şi a unei forţe operative aeriene care include patru bombardiere capabile nuclear B-52.

În schimb, Teheranul a desemnat Comandamentul Central al armatei SUA (CENTCOM), care desfăşoară operaţiuni în Orientul Mijlociu, ca fiind o organizaţie teroristă şi a declarat că anunţul privind desfăşurarea noilor forţe americane face parte dintr-un război psihologic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe