Tătaru: România a fost înscrisă în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID

Nelu Tataru
Nelu Tataru (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat faptul că România s-a înscris în sistemul european pentru vaccinul anti-COVID iar în cursul zilei de miercuri vor fi purtate discuţii cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face vaccinul.

„Astăzi ne-am înscris, am avut discuţiile, mâine (miercuri - n.r.) vom avea discuţii şi cu reprezentantul pentru Europa de Est al firmei care face acest vaccin. După cum ştiţi, noi am făcut şi o donaţie în acest sens acum o lună de zile, la nivelul comunităţii europene, suntem acolo unde este orice demers ştiinţific pentru această pandemie”, a declarat Nelu Tătaru, la Digi24.ro

"Prioritatea, în general, se face după numărul de populaţie din ţara respectivă atunci când se face repartiţia vaccinului, dar trebuie să fim acolo ca solicitanţi", a precizat ministrul.

„Putem să nu ne trebuiască, dezvoltăm noi ceva... Gândiţi-vă că acum o lună de zile se discuta că cei mai avansaţi sunt Sanofi cu GlaxoSmithKline care produceau pentru Statele Unite, cu un termen a doua jumătate a anului viitor. Când comunitatea europeană a hotărât să facem acele donaţii tocmai pentru un vaccin, tratament, noi am solicitat pentru un vaccin acea sumă pe care am donat-o”, a mai adăugat ministrul.

Întrebat despre stadiul unui eventual vaccin anti-COVID la Cantacuzino, Nelu Tătaru a declarat că la cunoscutul institut românesc este vorba de studii.

„Nu putem vorbi în cadrul unui vaccin, n-avem un virus stabilizat, n-avem o recoltare şi... se studiază. Noi urmărim tot ce înseamnă nivel mondial unde avem o fază mai înaintată a acestui vaccin. Vrem să fim acolo, vrem să avem şi noi prioritate şi vrem să avem acces la tot tratamentul care concură la vindecarea infecţiei COVID”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

Declaraţiile lui Tătaru vin în contextul în care Franţa, Germania şi Italia au încheiat cu compania AstraZeneca un contract pentru furnizarea a 400 de milioane de doze de vaccin împotriva coronavirusului.

Vaccinul este în a doua fază de testare începută în aprilie la Universitatea Oxford şi care implică peste 10 mii de voluntari sănătoşi. Potrivit ministrului italian al Sănătăţii, există speranţe ca acesta să fie livrat până la sfârşitul anului, relatează TVR:

În aceste condiţii, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, menţiona de asemenea că ar fi important ca România să se alăture iniţiativei europene pentru a „rezerva” din timp un eventual vaccin anti-COVID.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne