Tătarii din Crimeea se tem de o revenire la vremurile sumbre ale epocii Stalin

”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea.
”Forţele pro-ruse” în aeroportul din Simferopol, Crimeea. (captură youtube.com)
Epoch Times România
13.03.2014

De îndată ce separatiştii din Crimeea s-au folosit de criza din Ucraina pentru a-şi pune în aplicare planul de a invita o conducere rusească în Crimeea, rolul pe care îl va juca populaţia tătară a fost analizat în detaliu, în condiţiile în care tătarii se opun secesiunii şi încercărilor de realipire la Rusia, notează The Independent.

De altfel, ciocnirile dintre tătari şi ruşi la o demonstraţie în capitala Simferopol la 26 februarie au fost evenimentele care au pregătit scena unei anexări a Crimeei. Clădirile parlamentare au fost preluate în acea noapte de persoane înarmate care au declarat 'Noi suntem Rusia!', iar peste o zi forţele Kremlinului au apărut pe străzile oraşului.

Din acel moment, tătarii au păstrat o prezenţă discretă. De altfel, sute dintre aceştia, majoritatea femei şi copii, au plecat spre alte părţi ale Ucrainei. În acest context, Adunarea Tătarilor din Crimeea (Mejlis), a subliniat necesitatea păstrării calmului, făcând în acelaşi timp apel la boicotarea referendumului cu privire la statutul regiunii, programat pentru ziua de duminică.

În acelaşi timp, guvernele Rusiei şi cel separatist din Crimeea par să depună un efort concertat de a câştiga de partea lor comunitatea tătară. Miercuri, unul dintre liderii tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, s-a aflat la Moscova, unde ar fi trebuit să fie primit de preşedintele Vladimir Putin. De asemenea, noul premier al Crimeii, Serghei Aksionov, venit la putere printr-o lovitură de stat şi privit cu suspiciune de către tătari, a oferit Mejlis-ului un număr de ministere, o consolidare a legislaţiei privind protecţia minorităţilor, granturi pentru proiecte culturale, dar şi redenumirea aeroportului din Simferopol după un erou tătar.

Până în prezent însă, iniţiativa guvernului din Crimeea a lăsat Mejlis-ul neclintit. În cadrul unei reuniuni, şeful Mejlis, Refat Ciubarov, a reiterat că votul ar legitima un referendum 'ilegal', iar la Moscova, Djemilev a susţinut că prima sa cerere pentru Vladimir Putin este ca acesta să îşi retragă trupele din Crimeea.

'Aceasta este principala condiţie, după care putem vorbi despre orice. Noi credem că referendumul este ilegitim, deoarece este organizat de către o structură separatistă, însă sunt deschis să discut orice. Suntem o naţiune mică, nu vom lupta cu Rusia de la egal la egal', a precizat Djemilev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor