Tăriceanu: Preşedintele are prea multă putere, poate s-o ia razna. Avem un singur instrument de control - suspendarea

Preşedintele României, aşa cum este definit rolul lui constituţional, este în afara sistemului de "check and balance", existând doar un singur instrument de echilibru şi de control - suspendarea, a susţinut al doilea om în stat, Călin Popescu Tăriceanu.
Călin Popescu Tăriceanu
Călin Popescu Tăriceanu (Epoch Times România)

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, consideră că şeful statului are în acest momentul mult prea multă putere, este practic în afara sistemului de "check and balance".

Întrebat la Parlament dacă preşedintele ar trebui menţinut sau exclus din procedura de numire a şefilor serviciilor secrete, liderul ALDE a replicat:

"Am o experienţă care m-a făcut să trag nişte concluzii că într-un sistem politic şi într-o anumită arhitectură constituţională este foarte prost să existe o persoană care să acumuleze foarte multă putere şi să dispună discreţionar de ea aşa cum s-a întâmplat în cei 10 ani de mandat ai preşedintelui Băsescu, când am văzut că au început aceste grave abuzuri şi excese care s-au materializat ulterior cu tot ceea ce ştiţi, cu protocoale, cu modul de funcţionare a unora dintre instituţiile statului. Prin urmare, trebuie să gândim foarte serios cum găsim echilibrul necesar de putere în aşa fel încât pe viitor aceste situaţii să nu se mai repete.

Trebuie să se regăsească în practică sistemul de control şi echilibru reciproc al puterilor în stat. Ori de cât ori o putere scapă de sub control, ea devine coruptă. Nu pot să vă răspund cu da şi nu la întrebarea asta pentru că e un mecanism mai complicat, care trebuie analizat, şi o să luăm decizia după ce analizăm toate aceste lucruri şi tragem concluziile, pentru că nimeni nu a tras concluziile în cei 10 ani de funcţionare a sistemului de putere din România în modul pe care ştim în perioada 2005 - 2015."

Jurnaliştii au insistat să afle dacă trebuie sau nu să fie preşedintele parte din acest sistem de "check and balance" în ceea ce priveşte serviciile secrete.

"Preşedintele, aşa cum este definit rolul lui constituţional astăzi, practic este în afara sistemului de ‘check and balance’. Există un singur instrument de echilibru să zicem şi de control al preşedintelui care este un instrument extrem, care este suspendarea preşedintelui. Dar în rest preşedintele nu are niciun fel de instrument de control asupra lui, ceea ce este o problemă foarte serioasă. Deci el nu face parte din acest sistem de echilibru al puterilor. Poate să o ia razna. Nu mă refer la actualul preşedinte. Eu vorbesc de principiu", a declarat Tăriceanu.

În prezent, şeful statului are un rol important în numirea şefilor de servicii secrete, pentru că el face propunerea care este ulterior votată de Parlament.

"Când aceste roluri se adaugă, se adaugă, se înmulţesc într-o manieră excesivă, aţi văzut ce s-a întâmplat. Pentru mine cei 10 ani la care am făcut referire nu ţin numai de istorie, trebuie să ţinem cont de învăţămintele pe care trebuie să le tragem şi nu vreau ca România să devină un stat care este condus discreţionar ca mâine – poimâine poate să vină cine ştie ce nebun preşedinte şi în cursul timpului aţi văzut că am avut tot felul de candidaţi bizari. Imaginaţi-vă ce s-ar întâmpla dacă unul dintre candidaţii aşa mai coloraţi ajungea să conducă România, probabil am fi ajuns să avem execuţii pe stadioane, că ştiţi care erau declaraţiile care erau făcute. Deci e bine să existe echilibru asigurat instituţional, nu să sperăm că omul care ajunge să fie preşedinte este unul extrem de raţional. Poate să fie unul mai puţin raţional şi cu mai puţină cultură politică", a afirmat Tăriceanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne