Tao Kan, guvernator cumpătat şi general disciplinat

Tao Kan, guvernator cumpătat şi general auto-disciplinat
Tao Kan, guvernator cumpătat şi general auto-disciplinat (Ilustraţie de Blue Hsiao / Epoch Times)

Deşi s-a născut într-un mediu umil, Tao Kan (259-334 d.Hr.) a devenit, cu determinarea şi cu sârguinţa sa, un guvernator foarte respectat şi un general de rang înalt în dinastia Jin de Est.

Cum tatăl său a murit de tânăr, Tao Kan a fost crescut de mama sa, o doamnă bună, dar strictă, cu o voinţă puternică. Ea a dorit ca Tao Kan să fie bine educat. Se spune că şi-a vândut părul pentru a-şi permite să-i ofere o masă decentă mentorului lui Tao Kan.

Tao Kan şi-a început cariera ca funcţionar în comerţul cu peşte. Odată a păstrat nişte peşti rari pe care i-a trimis mamei sale. Când a aflat că erau proprietate publică, mama sa i-a înapoiat peştele împreună cu o scrisoare în care scria: "Eşti un oficial minor, peştele se va transforma în cadouri. Dacă ai fi cancelar într-o zi, ai strânge banii publici la noi în casă? Apreciez grija ta, dar o astfel de grijă mă va face doar să fiu mai îngrijorată. Dacă ai fi un oficial cinstit, n-aş avea vreun regret vreodată".

La citirea scrisorii, Tao Kan a fost profund ruşinat şi determinat să se ridice la înălţimea aşteptărilor mamei sale de a fi un oficial drept şi onest. Integritatea mamei sale a avut o mare influenţă asupra lui, aşa că a trăit mereu o viaţă simplă şi chibzuită, chiar şi atunci când a fost guvernator al provinciei şi mai târziu când a devenit general de rang înalt.

Pe când Tao Kan era un guvernator local, se spune că a ordonat colectarea şi păstrarea materialelor rămase după construcţia unei nave - bambusul rupt şi aşchiile de lemn, etc. Atunci când drumurile au devenit alunecoase din cauza zăpezii în timpul iernii, a împrăştiat aşchiile de lemn pe drumuri pentru a asigura siguranţa trecătorilor. Peste puţin timp, când a izbucnit războiul, iar cuiele pentru construcţia navelor din lemn s-au terminat, Tao Kan a folosit bambusul pentru a face cuie din el. Există poveşti potrivit cărora Tao Kan a trimis la judecată fermieri pentru neglijenţă sau risipirea culturilor.

Tao Kan a devenit mai târziu un general de foarte mare succes. Însă colegii săi invidioşi de origine aristocratică i-au înscenat ceva, iar drept rezultat, a fost retrogradat şi trimis să guverneze o regiune îndepărtată în ca funcţionar civil.

În loc să îşi plângă de milă, în fiecare dimineaţă, Tao Kan exersa ducând o sută de cărămizi din camera de studiu în curte, iar apoi îşi începea activitatea sa de funcţionar. Seara acesta ducea aceste cărămizi înapoi în camera de studiu. Când a fost întrebat de ce munceşte degeaba, el a explicat că îşi menţine forma pentru a fi întotdeauna gata să servească dinastia, dacă este chemat. Uimitor, Tao Kan a fost repus în funcţie şi a putut gestiona probleme militare dificile datorită voinţei sale de a face exerciţii zi cu zi.

Tao Kan este considerat de chinezi un guvernator cumpătat şi un general foarte disciplinat, a cărui hotărâre exemplară i-a inspirat pe cei din clasele de jos să ajungă în locuri înalte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură