Sute de persoane participă la mitinguri pro şi anti-Trump. Răniţi şi arestaţi

Mitinguri mici şi entuziaste de susţinere a preşedintelui american Donald Trump au devenit violente.
Ciocniri între manifestanţi pro şi anti-Trump în Berkeley,  California, 4 martie 2017.
Ciocniri între manifestanţi pro şi anti-Trump în Berkeley, California, 4 martie 2017. (Captură Foto)

Unele dintre cele peste 500 de persoane care s-au adunat în semn de susţinere sau opoziţie faţă de preşedintele american Donald Trump au început sâmbătă să se lovească în cap cu beţe de lemn, în conflictele care au provocat cel puţin 7 răniţi în oraşul californian Berkeley. Susţinătorii lui Trump au folosit de asemenea spray cu piper împotriva opozanţilor lor.

“Am făcut mai multe arestări. Este unul dintre acele acţiunile în care monitorizăm situaţia şi luăm măsuri dacă este necesar”, a declarat sâmbăta seara Dylan White, purtător de cuvânt al Departamentului de poliţie din Berkeley.

Mitinguri “Spirit of America” – cunoscute şi sub numele de “March 4 Trump” – au avut loc în mai multe comunităţi în 28 din cele 50 de state americane. Organizatorii au organizat mitinguri mai mici decât protestele de amploare anti-Trump care au avut loc pe străzile din Washington, D.C. şi alte oraşe la o zi după investirea oficială a miliardarului republican în 20 ianuarie.

Zeci de persoane l-au susţinut pe Trump în Denver, peste 100 de persoane au afişat pancarte în Washington şi sute de persoane au ieşit sâmbătă pe străzi în apropierea proprietăţii lui Trump, Mar-a-Lago, în statul american Florida. În cartierul Manhattan din New York City, câteva sute de susţinători s-au adunat în faţa impozantului Trump Tower şi au scandat “U-S-A” şi au afişat pancarte cu mesaje precum “Da, el este preşedintele nostru”. Peste 200 de susţinători ai preşedintelui s-au adunat, de asemenea, în centrul oraşului San Diego.

De asemenea, în mai multe oraşe mitingurile nu au atras mai mult de 100 de persoane,iar în câteva locuri manifestanţii anti-Trump i-au depăşit numeric pe susţinătorii preşedintelui. Deşi majoritatea mitingurilor de sâmbătă nu au atras suficiente persoane de ambele părţi ale baricadei pentru a crea tulburări, câteva incidente au avut totuşi loc în unele comunităţi americane. De fapt, manifestanţii din ambele tabere chiar s-au înjurat reciproc în faţa proprietăţii Mar-a-Lago.

Contramanifestanţii din Minnesota s-au întâlnit cu 400 de susţinători ai preşedintelui în apropierea capitoliului de stat în St. Paul, a raportat ziarul Star Tribune. Au izbucnit ciocniri între cele două tabere, a susţinut publicaţia, iar poliţia a arestat cel puţin 6 manifestanţi anti-Trump. În Nashville, Tennessee, poliţiştii au făcut două arestări, în timp ce manifestanţii pro şi anti-Trump s-au înjurat reciproc şi ocazional s-au lovit şi fizic. În plus, ofiţerii poliţiei statului Washington au arestat patru manifestanţi sâmbătă în capitala Olympia, la un miting de susţinere a preşedintelui Trump, conform KOMO-TV.