Sunt mai sănătoase produsele organice decât cele crescute cu pesticide?

Piata Badea Cartan din Timisoara.
Piata Badea Cartan din Timisoara. (Bogdan Florescu - Epoch Times Romania)
Epoch Times România
05.09.2012

În general, produsele organice sunt de până la trei ori mai scumpe decât cele crescute cu pesticide. Deşi este o diferenţă atât de mare de preţ, mulţi preferă produsele organice pentru că le consideră mai sănătoase şi mai sigure decât celelalte.

În ciuda acestui fapt, cel mai mare studiu în domeniu a relevat că de fapt nu există nicio diferenţă între aceste produse. Cercetători de la Centrul Medical al Universităţii Standford, California, au stabilit ca produsele organice nu au avantajul de a fi mai sănătoase sau mai nutritive decât cele crescute cu pesticide sau chimicale.

Cercetarea precizează că nu au fost găsite dovezi privind lipsa pesticidelor în produsele organice, dar acestea erau la un nivel mai mic. Autorul cercetării, doctorul Bravata, evidenţiază concluziile studiului: "Nu există o diferenţă prea mare între mâncarea organică şi cea tradiţională, dacă trebuie să iei o decizie privind sănătatea ta".

Studiul cuprinde o analiză privind toate cercetările efectuate până acum pe cele două tipuri de alimente. Oamenii de ştiinţă britanici menţionează însă că studiul nu a avut scopul de a detecta diferenţele reale.

În analiză nu s-a remarcat o diferenţă notabilă între conţinutul de vitamine dintre cele două tipuri de mâncare. De asemenea, nu au fost găsite diferenţe între nivelul proteic sau cel al grăsimilor.

Crystal Smith-Spangler, unul dintre cercetătorii de la Stanford, s-a declarat surprinsă de rezultatul cercetării. "Sunt oameni care cred că mâncarea organică este întotdeauna mai sănătoasă şi mai nutritivă. Am fost puţin surprinşi că nu am descoperit asta", a declarat aceasta.

Doar cu 30 la sută mai puţine pesticide au fost descoperite în produsele organice faţă de cele normale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor