"Sunt determinat să mă prezint la preşedinţia FIFA"

Într-un interviu Michel Platini îşi anunţă aspiraţia de a candida la alegerile pentru şefia forului mondial din luna februarie a anului viitor
Preşedintele UEFA Michel Platini.
Preşedintele UEFA Michel Platini. (FABRICE COFFRINI / AFP / Getty Images)

Francezul Michel Platini, preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), a mărturisit, marţi, într-un interviu acordat AFP, că rămâne ''determinat'' să se prezinte la alegerile pentru preşedinţia forului mondial (FIFA), din februarie 2016.

''Sunt determinat să mă prezint la preşedinţia FIFA (la alegeri, n. red.), pentru a pune în practică reformele necesare de guvernanţă care să permită restaurarea ordinii şi credibilităţii fotbalului mondial. Vreau să aşez fotbalul în mijlocul activităţilor FIFA şi să asigur dezvoltarea frumosului nostru sport pe toate continentele'', a spus Platini.

Fostul internaţional, care a fost vinerea trecută audiat de justiţia elveţiană, ca martor în cazul celor 1,8 milioane de euro vărsaţi în conturile sale de FIFA, a lămurit pentru France Presse că este vorba de o ''remuneraţie'' care îi era datorată pentru o muncă pe care a desfăşurat-o, iar banii i-a primit atunci când i-a cerut de la FIFA, acesta subliniind faptul că a achitat toate impozitele pentru banii primiţi.

''Am fost angajat de FIFA în calitate de consilier al preşedintelui său, Joseph Blatter, pentru tot ceea ce este legat de fotbal, cum ar fi, de exemplu, calendarul internaţional. A fost o muncă full-time'', a mai spus Platini în legătură cu munca efectuată la FIFA în perioada 1998-2002.

''Am primit o parte din salariul convenit în perioada 1998-2002, cum am explicat şi autorităţilor elveţiene. În acel moment, FIFA mi-a spus că nu îmi poate plăti salariul integral. Bineînţeles, toţi banii primiţi atunci i-am declarat autorităţilor competente'', a mai spus Platini, care a făcut lumină şi asupra banilor primiţi nouă ani mai târziu, în 2011: ''Blatter m-a informat la începutul muncii mele de consilier că nu va fi posibil să fiu plătit integral imediat, mai ales din cauza situaţiei financiare de la FIFA. Nu m-am îndoit niciodată că tot ceea ce mi se datorează îmi va fi vărsat la timpul potrivit, nu am încercat să obţin banii rapid şi am lăsat deoparte acest aspect, pentru ca în cele din urmă să cer FIFA restul remuneraţiei mele în 2011''.

Platini a dezminţit că plata efectuată în 2011 ar fi fost făcută de Blatter pentru ca francezul să participe la alegerile pentru preşedinţia forului mondial, când elveţianul a obţinut al patrulea mandat. ''Am primit banii atunci când i-am cerut la FIFA. Potrivirea cu alegerile prezidenţiale de la FIFA nu are nimic de a face cu acest lucru, pentru că nu am avut niciodată intenţia de a candida. Atunci eram foarte încântat că am fost reales pentru un nou mandat de preşedinte al UEFA, la congresul din martie 2011, de la Paris'', a continuat Platini.

Michel Platini s-a arătat dispus şi a avut chiar iniţiativa de a contacta Comisia de etică a FIFA, pentru ai înştiinţa că doreşte să răspundă la toate întrebările şi toate chestiunile care pot edifica situaţia. ''Nu mă tem de nicio suspendare, pentru că nu am nimic să-mi reproşez'', a conchis Platini.

Preşedintele UEFA a făcut cunoscut faptul că nu s-a deschis nicio procedură împotriva sa de către autorităţile elveţiene, fiind doar audiat pentru a oferi informaţii, adăugând că este ''calm şi liniştit'', deoarece nu are niciun motiv de a fi altfel.

''Am primit numeroase mărturii de susţinere din lumea întreagă, oameni care au încredere în mine şi care speră să restaurez cât mai rapid credibilitatea instanţelor fotbalului'', a destăinuit în continuare Platini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport