Sun Bin – cel mai distins strateg militar după Sunzi

Sun Bin, cel mai distins strateg militar după Sunzi
Sun Bin, cel mai distins strateg militar după Sunzi (Ilustraţie de Yeuan Fang / Epoch Times)

Sun Bin (316 î.Hr.), este considerat de mulţi învăţaţi unul dintre cei mai mari strategi militari după Sunzi (de asemenea, cunoscut sub numele de Sun Tzu); încă există controversa că el ar fi descendentul direct al lui Sunzi. Numele de familie "Bin" este asociat cu moartea violentă, reflectând destinul dificil al acestei persoane talentate în perioada statelor beligerante.

În primii ani de şcoală, talentul lui Sun a stârnit invidia colegului săi Ban Juan, care visa să devină cel mai bun strateg militar şi i-a pregătit un "cadou" lui Sun.

Pentru ca nimeni să nu fie mai bun decât el, după mulţi ani de când a devenit general în Principatul Wei, Pang l-a înşelat pe Sun apelând la ajutorul lui cu scopul de a-l acuza apoi de trădare. Numele Bin i-a fost dat dupa pedeapsa pe care a primit-o: i-a fost tăiată rotula genunchiului; ca urmare persoana pierde şansa de a deveni vreodată general. Dar Bin nu aflat imediat despre perfidia lui Pang.

După ce Bin a aflat adevărul, în cele din urmă a fugit în Principatul Qi şi a cerut ajutor. Acesta a fost bine primit de către generalul Tyantszy şi pentru prima dată şi-a arătat talentul într-o cursă legendară.

În faimoasa cursă de cai dintre general şi guvernatorul Qi, caii au fost împărţiţi în trei categorii: clasele superioară, medie şi inferioară. Cine câştiga mai mult în toate categoriile, acela era învingător. Sun Bin a elaborat o strategie pentru general: caii săi din clasa inferioară să poată concura cu cei din clasa superioară a regelui, iar caii din clasă superioară a generalului cu caii de categorie medie a regelui, şi caii din clasa medie a generalului cu caii din clasa inferioară a regelui. Generalul a câştigat toate pariurile în acea zi, iar guvernatorul a fost foarte uimit de strategia lui Sun. El l-a numit pe Sun în calitate de consilier principal.

Acest incident a devenit mai târziu o expresie uzuală în China: "Strategia cursei de cai a generalului Tyantszy", care încurajează oamenii să se concentreze asupra avantajelor şi să folosească punctele slabe ale inamicului, pentru a obţine efectul maxim.

Talentul lui Sun Bin s-a evidenţiat mai ales în două lupte, care i-au imortalizat numele în istoria militară chineză.

Prima bătălie a început când rivalul său vechi, generalul Pang a condus o armată mare pentru asediul Principatului Zhao. Pentru a ajuta Zhao, Sun Bin a recomandat generalului Taiji să atace Wei pentru a salva Zhao, deoarece cele mai bune trupe Wei erau departe. Sun, de asemenea, a revizuit strategia sa trimiţând trupe mici pentru a ataca baza militară Wei cu scopul de a pierde, astfel contând pe aroganţa generalului Pang. Mai târziu, Sun a utilizat unităţile de elită pentru a ataca capitala Wei.

Când Pang a înţeles situaţia, s-a grăbit să se întoarcă cu armata pentru a apăra capitala. La mijloc de drum oastea sa a căzut în ambuscada lui Sun şi a suferit pierderi uriaşe din cauza epuizării şi pregătirii slabe.

"A asedia Wei, pentru a salva Zhao" este schema eliberării asediatului, când este atacată baza atacanţilor - este specificat ca trucul al doi-lea al celor 36 de strategii clasice militare chineze.

A doua şi ultima bătălie între Sun şi Pang a avut loc 13 ani mai târziu, atunci când regele Wei a ordonat lui Pang să atace cu armata sa numeroasă Principatul Han. Sun l-a atacat din nou cu o trupă mică. Învăţând lecţia precedentă, Pang a fugit cu oastea spre capitală, dar Sun anticipând acest pas, s-a retras înapoi spre Qi. Pentru a se răzbuna, Pang cu armata sa l-a urmat pe Sun.

În acest moment, Sun a iniţiat un nou truc : "reducerea cuptoarelor". El a ordonat trupelor sale să reducă numărul focurilor şi cuptoarelor pentru gătit. Generalul Pang a observat şi a decis că spiritul de luptă al armatei lui Sun a scăzut şi soldaţii lui se împrăştie. Crezând că armata lui Sun nu mai are putere, Pang a hotărât să-l captureze pe Sun, urmărindu-l cu o unitate de elită mică.

Sun a calculat că trupele lui Pang vor ieşi seara într-o vale îngustă - loc perfect pentru o ambuscadă. El a ordonat soldaţilor să încrusteze pe un copac textul "Pang Huang va muri aici" şi să taie alţi copaci, punându-i de-a lungul drumului. Apoi, el a ordonat arcaşilor să se camufleze în copaci şi să fie pregătit fiecare arc atunci când luminile vor fi aproape.

Când generalul Pang a ajuns şi a aprins o torţă să citească inscripţia de pe copac, sute de săgeţi au zburat spre el. Ştiind că acesta era destinul vieţii lui şi că a pierdut din nou, Pang s-a sinucis cu o sabie.

Mai târziu Sun a părăsit armata şi a scris cartea "Strategia militară a lui Sun Bin". De asemenea a predat unor discipoli aleşi, într-un loc retras. Cartea este considerată importantă şi completează lucrarea "Arta războiului" de Sunzi.