Suedia va aloca câte 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor în Moldova

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă
Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă (PEKKA SAKKI / AFP / Getty Images)

Suedia va aloca câte 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor în Moldova, potrivit Strategiei Guvernului Suediei. Bazată pe rezultatele privind cooperarea în domeniul reformelor cu Europa de Est, Strategia a fost lansată miercuri în cadrul unui briefing comun de presă al premierului Iurie Leancă şi Ambasadoarei Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, transmite Moldpres citând Biroul comunicare şi relaţii cu presa al Guvernului.

Potrivit diplomatului suedez, Strategia stabileşte că Executivul de la Stockholm va investi în următorii şapte ani 500 de milioane de euro pentru susţinerea reformelor în ţările Parteneriatului Estic, iar domeniile prioritare de realizare a Strategiei vor fi identificate în baza analizei rezultatelor obţinute în statele din Europa de Est.

„Moldova este o ţară prioritară în cadrul Parteneriatului Estic. Astfel, Suedia a decis să aloce cite 14 milioane de euro anual pentru promovarea reformelor, iar în şapte ani această sumă va atinge aproximativ 100 de milioane de euro”, a declarat Ingrid Tersman.

Ambasadoarea a mai menţionat că Strategia se va axa pe trei direcţii de bază: integrarea economică mai strânsă a Moldovei cu Uniunea Europeană şi dezvoltarea economiei de piaţă; consolidarea democraţiei, asigurarea unui respect mai înalt pentru drepturile omului şi supremaţia legii; edificarea unui mediu ambiant mai bun, reducerea impactului climateric al activităţilor umane şi consolidarea rezistenţei societăţii şi economiei în faţa fenomenelor climaterice extreme şi a schimbărilor climaterice globale.

Prim-ministrul Iurie Leancă a notat că documentul este unul cu implicaţii directe pentru viitorul R. Moldova, ale cărui obiectiv se pliază pe priorităţile de dezvoltare şi pe scopurile pe termen scurt stabilite de Executivul Republicii Moldova, şi care răspunde demersului Moldovei de eurointegrare.

„Un rol deosebit în integrarea economică a Moldovei cu UE şi dezvoltarea economiei de piaţă le va reveni întreprinderilor mici şi mijlocii, pilonul pe care se sprijină economia ţării noastre. Însă, deşi în anul 2013 în cadrul acestor întreprinderi era angajată circa 60 la sută din forţa de muncă, ele generau numai o treime din PIB. Astfel, integrarea Republicii Moldova în piaţa comunitară şi fortificarea instituţiilor de bază ale economiei de piaţă vor ajuta aceste structuri să recupereze din decalajul competitiv şi de productivitate pe care-l au în raport cu marile întreprinderi şi să ofere noi şanse, în special, pentru tinerii din mediul rural”, a precizat Iurie Leancă.

Şeful Guvernului de la Chişinău a mai menţionat că Suedia este printre cei mai importanţi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldovei, cu proiecte în cele mai diverse domenii socio-economice. Astfel, numai în baza Strategiei de cooperare pentru anii 2011-2014, Moldova a beneficiat de un volum de finanţare anual de aproape 11 milioane de euro. Aria de acţiune a acestei cooperări vizează sectoare precum democraţia, drepturile omului şi egalitatea de gen, infrastructura durabilă, dezvoltarea pieţei şi combaterea corupţiei, reforma administraţiei publice centrale.

Leancă a mai menţionat că obiectivele Strategiei Suediei urmăresc - fiecare în parte şi per ansamblu - să facă mai bună şi mai sigură viaţa cetăţenilor din Republica Moldova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe