Subscriere de 100% la Romgaz

(STR / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.10.2013

Cea mai mare ofertă din istoria bursei, cea prin care statul vrea să strângă peste 400 milioane euro prin vânzarea a 15% din Romgaz, captează peste orice aşteptări interesul românilor. Tranşa investitorilor mici a fost deja subscrisă în totalitate, în condiţiile în care cantităţi uriaşe de ordine aşteptau să fie încărcate în sistem.

Dacă după primele trei zile erau subscrise deja 79% din acţiunile alocate, în cea de-a patra zi deja s-a trecut de 100%, în jurul orei 12:50, astfel că de acum încolo toate ordinele vor însemna suprasubscriere. Pentru tranşa de retail, în cadrul ofertei au fost alocate 8,672 milioane acţiuni, reprezentând 15% din întreg pachetul scos la vânzare de stat.

Pe tranşa investitorilor mici fuseseră procesate circa 3.200 de ordine, pentru 8,67 milioane acţiuni, în valoare de 62,4 milioane euro (277,5 milioane lei), până la ora 12:50. Micii investitori care cumpără sub 1.000 acţiuni, vor beneficia de un discount de 5% din preţul care se va stabili pe tranşa investitorilor instituţionali.

Tranşa investitorilor instituţionali are alocate 49,14 milioane acţiuni, reprezentând 85% din ofertă, dar gradul de subscriere pe această tranşă nu este public.

În total, oferta publică secundară a Romgaz cuprinde 57,8 milioane acţiuni, reprezentând 15% din capitalul social. Preţul de vânzare este cuprins între 24 şi 32 lei pe acţiune. Pachetul este scos la vânzare de către statul român, care, la preţul maxim de 32 lei pe acţiune, ar încasa circa 413 milioane euro (1,83 miliarde lei).

Coordonatorii Globali şi Manageri internaţionali sunt Goldman Sachs şi Erste Group Bank, iar managerii locali sunt BCR şi Raiffeisen Capital & Investment. Investitorii mici pot subscrie prin intermediul managerilor locali BCR şi Raiffeisen Capital & Investment, care formează primul grup de distribuţie, şi prin Raiffeisen Bank şi Intercapital Invest, care formează cel de-al doilea grup de distribuţie.

Al treilea grup de distribuţie este format din majoritatea societăţilor de brokeraj din ţară. Oferta se desfăşoară de asemenea la nivel internaţional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor