Sub Obama, SUA a oprit lupta împotriva organizaţiilor caritabile ce finanţează terorismul

În timpul mandatului preşedintelui Barack Obama, SUA a încetat să mai includă pe lista sa neagră organizaţii caritabile americane suspectate şi dovedite că strâng bani pentru terorişti.
(Captură Foto)

Statele Unite, în timpul Administraţiei Obama, a încetat să mai includă pe lista sa neagră organizaţiile interne care se dau drept organizaţii caritabile şi strâng bani pentru grupuri teroriste.

Această practică a fost un element central al strategiei antitero a fostului preşedinte George W. Bush, dar Bloomberg a raportat joi că oficialii federali, începând cu prima lună a mandatului preşedintelui Obama, nu au mai listat nicio organizaţie caritabilă americană ca paravan pentru strângerea de fonduri pentru terorişti.

Osama bin Laden era încă fugar în 11 februarie 2009, când Departamentul Trezoreriei a inclus pe lista sa neagră Tamil Foundation din Maryland pentru presupusa colectare de fonduri pentru grupul terorist Tigrii Tamil din Sri Lanka.

Conform Bloomberg, o examinare a website-ului Trezoreriei, pe care sunt listate organizaţii caritabile care strâng fonduri pentru grupuri teroriste, arată o scădere bruscă a acestei practici de la sosirea lui Obama. Între atacurile din 11 septembrie 2001 şi etichetarea Fundatei Tamil în februarie 2009, SUA a numit opt organizaţii caritabile majore din SUA ca fiind implicate în strângere de fonduri pentru terorişti. Printre aceste organizaţii s-au aflat filialele americane ale al-Haramain Foundation şi Benevolence Internaţional Foundation, ambele fiind paravane pentru grupul terorist Al-Qaeda. În această perioadă, conducerea SUA a inclus pe lista neagră şi organizaţii care au strâns bani pentru grupul terorist palestinian Hamas, inclusiv Holy Land Foundation, şi organizaţii care au strâns bani pentru Hezbollah, precum Good Will Charitable Organization.

Un fost analist al Trezoreriei SUA specializat în finanţarea terorismului a declarat pentru Bloomberg că agenţia nu mai are această sarcină. El a declarat că Biroul pentru Terorism şi Informaţii Financiare din cadrul Trezoreriei se consideră a fi un birou global pentru informaţii, ce lasă activitatea internă în mâinile unor agenţii interne precum FBI”.

O purtătoare de cuvânt a Trezoreriei a susţinut într-o declaraţie scrisă către Bloomberg că politica agenţiei nu s-a schimbat “cu privire la listarea persoanelor din SUA care încalcă sancţiuni”, adăugând că orice afirmaţii contrare sunt “incorecte”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe