SUA votează împotriva rezoluţiei ONU privind ridicarea embargoului asupra Cubei

Washingtonul a votat pentru menţinerea embargoului ONU asupra Havanei, în ciuda relaţiilor îmbunătăţite dintre SUA şi ţara comunistă.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (JEWEL SAMAD/AFP/Getty Images)

SUA a votat marţi împotriva unei rezoluţii ONU privind suspendarea embargoului aplicat Cubei, la aproape un an după ce foştii rivali din timpul Războiului Rece au anunţat reluarea legăturilor diplomatice, conform Deutsche Welle.

Adunarea Generală a ONU a votat cu 191 la 2 în favoarea anulării embargoului, în timp ce doar SUA şi Israelul s-au opus acestei măsuri.

SUA a votat împotriva rezoluţiei în fiecare din ultimii 24 de ani. Au existat speculaţii înaintea votului din acest an că Washingtonul se va abţine, într-un semn clar că doreşte să continue consolidarea relaţiilor cu naţiunea comunistă.

Totuşi, vice-ambasadorul american la ONU, Ronald Godard, a transmis în mod clar că acest lucru nu se va întâmpla. Înaintea votului, el a declarat Adunării că Havana se înşeală dacă a considerat că această rezoluţie va îmbunătăţi relaţiile dintre SUA şi Cuba.

În cele din urmă, SUA a declarat că a votat împotrivă deoarece rezoluţia nu reflectă “spiritul relaţiei” dintre cele două guverne.

Ministrul cubanez de externe Bruno Rodriguez, într-un discurs adresat Adunării, a declarat că ridicarea embargoului este un pas necesar pentru ca ţara sa să aibă relaţii normale cu Washingtonul.

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său cubanez Raul Castro au anunţat în 17 decembrie 2014 că cele două ţări îşi vor relua legăturile diplomatice, după 50 de ani de îngheţ. Însuşi Obama a făcut apel la ridicarea embargoului, dar nu beneficiază de suportul Congresului dominat de republicani.

Washingtonul a rupt legăturile diplomatice cu Havana în 1961, după ce fostul lider comunist Fidel Castro a preluat controlul asupra guvernului ţării şi s-a aliat cu regimul sovietic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe