Obama şi Raul Castro vor participa la o întâlnire istorică în cadrul Summitului Americilor

Preşedintele american Barack Obama dă mâna cu omologul său cubanez Raul Castro în Africa de Sud, decembrie 2013.
Preşedintele american Barack Obama dă mâna cu omologul său cubanez Raul Castro în Africa de Sud, decembrie 2013. (Captură Foto)

Preşedintele american Barack Obama pleacă astăzi spre Panama pentru a participa sâmbătă la Summitul Americilor, unde se va întâlni cu omologul său cubanez Raul Castro, o întâlnire în premieră între un preşedinte cubanez şi unul american după 1956.

Vineri seara, Obama şi Castro, care a sosit deja în Panama, sunt aşteptaţi să participe la o cină comună alături de alţi 33 de lideri regionali.

Cei doi lideri au discutat pentru scurt timp la telefon în decembrie 2014 după ce au anunţat că doresc să restabilească legăturile diplomatice dintre cele două ţări. Totuşi, în afara unei strângeri de mână scurte la înmormântarea lui Nelson Mandela în 2013, cei doi nu s-au întâlnit niciodată.

Această întâlnirie din Panama va fi puternic monitorizată şi analizată de susţinătorii şi opozanţii noii politici americane faţă de vechiul său duşman.

Deşi în prezent nu a fost programată nicio întâlnire între cei doi lideri, se estimează ca vineri, cei doi să aibă o conversaţie mai detaliată pe marginea principalei agende de discuţii de sâmbătă.

Statele Unite au împiedicat Cuba să participe la celelalte ediţii ale Summitului Americilor, o întâlnire a şefilor din Emisfera Vestică care se desfăşoară o dată la câţiva ani.

Obama a dorit ca cele două tabere să anunţe redeschiderea ambasadelor în cele două capitale înaintea acestui summit, în încercarea de a înlătura o sursă istorică de fricţiune între Washington şi America Latină.

Însă discuţiile dintre diplomaţii seniori ai celor două ţări au fost suspendate datorită prezenţei Cubei pe lista americană a statelor considerate ca fiind susţinătoare ale terorismului.

Totuşi, Departamentul de Stat american a recomandat în această săptămână ca administraţia de la Casa Albă să înlăture Cuba de pe această listă după o evaluare oficială, eliminându-se astfel o mare parte din obstacolele majore aflate în calea normalizării relaţiilor. Obama a lăsat de înţeles că va aproba recomandarea după ce aceasta este evaluată de personalul său.

În acest context, se etimează că Summitul din Panama va pecetlui apropierea dintre Washington şi Cuba.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe