Obama şi Castro promit “să întoarcă pagina” relaţiilor dintre SUA şi Cuba

Liderul american Barack Obama (st) şi omologul său cubanez Raul Castro îşi strâng mâinile în Panama City.
Liderul american Barack Obama (st) şi omologul său cubanez Raul Castro îşi strâng mâinile în Panama City. (AFP/Getty Images)

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său cubanez Raul Castro au participat sâmbătă la prima întâlnire oficială din ultimii 50 de ani, între liderii celor două state, ambii promiţând că doresc să îmbunătăţească relaţiile bilaterale.

Într-o sală mică de conferinţe a unui centru de convenţii din Panama City, cei doi şefi de stat au stat s-au întâlnit pentru a încerca să dea un impuls eforturilor demarate cu câteva luni în urmă, în reactivarea legăturilor diplomatice. Reflectând asupra naturii istorice a întâlnirii, Obama a declarat că este timpul să încerce ceva nou şi să colaboreze cu guvernul şi poporul cubanez.

“Ceea ce am concluzionat amândoi, este faptul că putem să avem opinii diferite, atâta timp cât ne respectăm şi suntem civilizaţi”, a declarat Obama în cadrul Summitului Americilor din Panama City. “Şi în timp, este posibil să întoarcem pagina şi să dezvoltăm o nouă relaţie între ţările noastre.”

La rândul său, Castro a declarat că este de acord cu tot ceea ce a susţinut Obama – o declaraţie uimitoare din partea liderului cubanez. Castro a mai afirmat că uneori vor exista situaţii în care vor avea loc neînţelegeri, adăugând, totuşi, că ţara sa este dispusă să discute despre probleme precum drepturile omului şi libertatea presei.

“Suntem dispuşi să discutăm despre tot – dar cu răbdare”, a declarat Castro. “În cazul unor lucruri vom fi de acord şi în cazul altora nu.”

Departamentul de Stat american a recomandat ca statul cubanez să fie scos de pe lista americană a terorismului, a declarat un ajutor al Comitetului pentru Relaţii Externe din cadrul Senatului american. Preşedintele Obama este aşteptat să fie de acord cu acest lucru, după ce situaţia este evaluată oficial.

Totuşi, nu toţi legiuitorii americani sunt de acord cu această mişcare. “Recomandarea ca statul cubanez să fie scos de pe lista ţărilor care susţin terorismul ar fi o greşeală semnificativă şi o eroare politică”, a declarat Bob Menendez, un fost membru al Comitetului pentru Relaţii Externe al SUA.

În plus, Obama deja şi-a folosit autoritatea pentru a uşura unele dintre restricţiile comerciale şi pentru călătorii impuse împotriva Cubei. Totodată, el urmăreşte să încurajeze dezvoltarea micilor companii cubaneze, permiţându-le să exporte produse în SUA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe