Erdogan critică Israelul după uciderea a 58 de palestinieni în Gaza

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. (Ozan Kose/AFP/Getty Images)

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat Israelul de “genocid” după ce aproximativ 58 de persoane au fost ucise luni în conflictele violente care au izbucnit ca răspuns la decizia preşedintelui american Donald Trump de a transfera ambasada SUA din Tel Aviv în Ierusalim.

Luni a fost cea mai sângeroasă zi pentru palestinieni de la conflictul din Fâşia Gaza din 2014, deoarece soldaţii israelieni au ucis şi rănit manifestanţi palestinieni la graniţa dintre Gaza şi Israel, potrivit Express.co.uk.

Mii de manifestanţi au călătorit în zona de frontieră pentru a protesta împotriva măsurii lui Trump, însă soldaţii israelieni au folosit gaze lacrimogene, gloanţe de cauciuc şi muniţie reală împotriva acestora.

Adresându-se luni studenţilor în Londra, preşedintele turc a declarat: “Vom rămâne şi în viitor alături de poporul palestinian. Nu vom permite ca ziua de astăzi să fie ziua în care lumea musulmană pierde Ierusalimul”.

Liderul turc a mai susţinut că violenţele comise împotriva manifestanţilor palestinieni - unii dintre ei au aruncat cu cocktail-uri Molotov şi pietre în soldaţii israelieni - reprezintă o “tragedie umanitară”. Erdogan a adăugat că “ceea ce face Israelul reprezintă un genocid”.

“Începând din 1948, această ocupaţie a fost neîntreruptă. Palestina s-a micşorat tot mai mult. [Israelienii] îi alungă [pe palestinieni] de pe pământul lor”, a mai afirmat Erdogan, susţinând că “Israelul este un stat terorist”.

În context, preşedintele Erdogan a chemat în ţară ambasadorii turci din Israel şi SUA.

El a adăugat că un “miting amplu” va fi organizat vineri în Istanbul ca răspuns la violenţele din Gaza.

Premierul turc Binali Yildirim a acuzat SUA că este complice al Israelului.

“Din păcate, SUA a stat alături de administraţia israeliană, care ucide civili, şi a devenit partener în această crimă împotriva umanităţii”, a declarat premierul turc.

“Această provocare doar va agrava problemele regiunii şi va afecta şi mai mult relaţia dintre israelieni şi palestinieni, iar obţinerea păcii va fi şi mai dificilă”, a adăugat Yildirim.

Ministrul turc de Externe a afirmat: “Blestemăm masacrul desfăşurat de forţele de securitate israeliene, încurajate de acest pas [al mutării ambasadei SUA], împotriva palestinienilor care participau la demonstraţii paşnice”.

Secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, împreună cu Ivanka Trump şi soţul ei, Jared Kushner, s-au aflat luni în Ierusalim pentru a participa la ceremonia de deschidere a ambasadei SUA.