Phenianul face o propunere privind denuclearizarea, înaintea summitului dintre Trump şi Kim

 
Kim Jong-un
  Kim Jong-un (Foto: ED JONES/Getty Images - Epoch Times Germania)

Coreea de Nord ar fi prezentat condiţiile sale pentru denuclearizare în timpul unei întâlniri de lucru recente cu reprezentanţi ai SUA.

Conform ziarului sud-coreean The Hankyoreh, propunerea Phenianului urmăreşte să înlăture „ameninţarea militară şi să garanteze securitatea regimului”, în condiţiile în care SUA şi Coreea de Nord se pregătesc pentru un summit între preşedintele Donald Trump şi dictatorul Kim Jong-un.

Surse care cunosc detalii despre recenta întâlnire au declarat ziarului că diplomaţii nord-coreeni au prezentat cinci condiţii.

„Coreea de Nord a cerut SUA să îşi retragă activele nucleare şi strategice din Coreea de Sud; să nu mai desfăşoare active nucleare şi strategice în timpul exerciţiilor militare comune cu Sudul; a cerut să garanteze că nu va lansa un atac convenţional sau nuclear; să transforme acordul de armistiţiu într-un tratat de pace; şi să normalizeze relaţiile diplomatice”.

Sursele au mai susţinut că oferta Phenianului nu cere în niciun moment retragerea forţelor americane din Peninsula Coreeană cât timp siguranţa regimului comunist izolat este garantată.

În timp ce SUA aparent s-ar fi arătat interesată de un tratat de pace şi normalizarea relaţiilor, totuşi face presiuni pentru a reduce perioada de timp necesară procesului de denuclearizare cu scopul de a împiedica regimul lui Kim să amâne aşa cum a făcut-o în discuţiile precedente.

După viitorul summit, despre care Trump a susţinut că ar putea avea loc la sfârşitul lunii mai sau în luna iunie, aparent SUA îi va oferi Coreei de Nord şase luni până la un an pentru a se conforma.

„Practic, [denuclearizarea] ar avea loc cam într-un an începând de acum. Dar de îndată de negocierile sunt puse în mişcare, există o posibilitate ca [denuclearizarea] să fie prelungită cu 2 ani sau mai mult din cauza problemelor tehnice”, a declarat una dintre surse ziarului The Hankyoreh.

Rămâne de văzut dacă administraţia Trump va accepta condiţiile, sau unele dintre ele.

În timpul confirmării sale de joi în funcţia de secretar de stat, directorul CIA Mike Pompeo a afirmat că Phenianul nu ar trebui să se aştepte la niciun fel de recompense până când va fi verificată denuclearizarea totală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe