Diplomaţie Twitter: Trump susţine că atacul împotriva Siriei se poate petrece “foarte curând sau nu prea curând”

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că un atac asupra Siriei ar putea avea loc “foarte curând, sau nu prea curând!”

Liderul de la Casa Albă a făcut comentariul pe Twitter la o zi după ce a avertizat Rusia “să fie pregătită” pentru un atac cu rachete împotriva aliatului său Siria, sugerând un răspuns militar iminent la presupusul atac chimic ce a avut loc într-un oraş sirian în weekendul trecut.

În mesajul său de joi, Trump a scris: “Nu am menţionat niciodată când va avea loc un atac asupra Siriei”.

De fapt, în joc se află o potenţială confruntare în Siria, dacă nu chiar un conflict total, între SUA şi Rusia, foşti inamici în perioada Războiului Rece, ale căror relaţii s-au deteriorat în ultimii ani din cauza mai multor probleme precum intervenţia Moscovei în Ucraina, presupusa interferenţă a Kremlinului cu alegerile prezidenţiale americane din 2016, presupusul rol al Moscovei în otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie şi, de asemenea, sprijinul acordat de ruşi preşedintelui Bashar al-Assad în războiul din Siria.

Unii parlamentari ruşi au avertizat SUA că Moscova va privi un eventual atac aerian asupra Siriei ca o crimă de război care ar putea declanşa o ciocnire militară directă ruso-americană.

Ambasadorul Rusiei în Liban a precizat că orice rachetă lansată asupra Siriei va fi doborâta şi instalaţiile de lansare vor fi luate în vizor – un avertisment dur pentru o potenţială confruntare majoră.

Trump, care a afirmat deseori că un comandant suprem nu ar trebui niciodată să îşi transmită telegrafic intenţiile militare, aparent a făcut el însuşi acest lucru, susţinând pe Twitter că rachetele “vor veni” ca răspuns la presupusul atac chimic care a avut loc în weekendul trecut în apropierea Damascului şi care a provocat moartea a zeci de persoane.

“Rusia promite că va doborî toate rachetele trase asupra Siriei. Pregăteşte-te Rusia, deoarece ele vor veni, drăguţe, noi şi 'inteligente'! Nu ar trebui să fiţi parteneri cu un animal ucigaş care îşi gazează propriii cetăţeni şi se bucură de asta!”, a scris Trump într-o postare pe Twitter.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a indicat totuşi faptul că dovezile privind presupusul atac chimic sunt încă studiate. În timpul unei întâlniri la Pentagon cu omologul său olandez, Mattis a fost întrebat de un reporter dacă a văzut suficiente dovezi pentru a învinui guvernul sirian.