SUA ridică complet embargoul impus Vietnamului cu privire la armele letale

În timpul unei vizite în Hanoi, preşedintele american Barack Obama a declarat că SUA ridică embargoul asupra vânzărilor de arme americane către Vietnam. Decizia este luată în contextul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Beijing privind Marea Chinei de Sud.
Preşedintele american Barack Obama (st) participă la o conferinţă de presă cu omologul său vietnamez Tran Dai Quang la Palatul Prezidenţial din Hanoi, Vietnam, 23 mai 2016.
Preşedintele american Barack Obama (st) participă la o conferinţă de presă cu omologul său vietnamez Tran Dai Quang la Palatul Prezidenţial din Hanoi, Vietnam, 23 mai 2016. (Captură Foto)

SUA a decis să ridice complet embargoul impus Vietnamului privind comerţul cu arme letale, a declarat preşedintele vietnamez Tran Dai Quang, conform Reuters.

“Vietnamul apreciază foarte mult decizia SUA de a ridica complet interdicţia asupra vânzărilor de arme letale către Vietnam, ceea ce este o dovadă clară a faptului că ambele ţări şi-au normalizat complet relaţiile”, a declarat Quang la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Barack Obama.

Obama a susţinut luni în Hanoi că, deşi Washingtonul ridică complet interdicţia, vânzările de arme vor depinde de angajamentul Vietnamului pentru respectarea drepturilor omului.

Obama a declarat că mişcarea urmăreşte să dezvolte relaţiile cu fostul inamic al SUA şi să elimine urmele Războiului Rece, a raportat AP.

SUA a ridicat parţial embargoul în 2014, dar Hanoiul a urmărit să aibă acces deplin la armamentul american.

Anunţul are loc în condiţiile în care tensiunile dintre Washington şi Beijing ating cote ridicate din cauza acţiunilor agresive de revendicare teritorială în Marea Chinei de Sud, unde China a construit insule artificiale.

Beijingul are diverse dispute teritoriale în regiune - care este bogată în depozite de resurse naturale - cu Brunei, Malaezia, Filipine, Vietnam şi Taiwan. Pentru a-şi consolida pretenţiile asupra teritoriului disputat, China construieşte instalaţii de apărare în zonă.

SUA susţine că Beijingul urmăreşte să militarizeze acele insule şi să îşi extindă influenţa în întreaga regiune.

Marina SUA se opune în mod activ iniţiativei chineze, trimiţând nave de luptă în zona disputată şi desfăşurând manevre în apropierea insulelor artificiale chineze şi zburând deasupra lor. Washingtonul a declarat că desfăşoară exerciţii de promovare a libertăţii de navigaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe