SUA ia în considerare trimiterea de arme letale Ucrainei

General U.S.A.F Philip Breedlove
General U.S.A.F Philip Breedlove (Mark Wilson/Getty Images)

Ţinând cont de faptul că separatiştii susţinuţi de Rusia îşi intensifică atacurile în estul Ucrainei, comandantul militar al NATO, generalul Philip M. Breedlove, susţine acum furnizarea de arme şi echipamente defensive pentru forţele guvernamentale ucrainene. Un număr tot mai mare de oficiali ai administraţiei şi armatei americane par să fie tot mai deschişi la această opţiune, au declarat duminică mai mulţi oficiali americani.

Preşedintele american Barack Obama nu a luat până acum nicio decizie asupra furnizării unui astfel de ajutor letal. Dar, după o serie de pierderi suferite de forţele ucrainene în săptămânile recente, administraţia Obama a decis să arunce o nouă privire asupra chestiunii ajutorului militar, conform CNBC.

Secretarul de stat american John Kerry, care plănuieşte să viziteze joi Kievul, este deschis la noi discuţii legate de furnizarea de ajutor letal, aşa cum este şi generalul Martin E. Dempsey, preşedintele Comitetului Întrunit al Şefilor de State Majore din SUA.

De asemenea, Secretarul american al Apărării Chuck Hagel, care îşi va părăsi postul în curând, susţine la rândul său furnizarea de arme de apărare către forţele ucrainene.

În lunile recente, Susan E. Rice, consilierul lui Obama pentru probleme legate de securitatea naţională, a rezistat propunerilor privind furnizarea de ajutor letal către forţele ucrainene. Dar un oficiali american care este familiar cu viziunea acesteia a insistat că Rice este acum pregătit să îşi reconsidere poziţia.

Temându-se ca furnizarea de arme pentru apărare l-ar putea tenta pe preşedintele Vladimir Putin să ridice miza, Casa Albă a limitat ajutorul american la articole “neletale”, precum armuri, ochelari cu vedere pe timp de noapte, truse de prim ajutor şi echipamente de inginerie.

Dar în săptămânile recente, Rusia a livrat un număr mare de arme grele pentru susţinerea ofensivei separatiste din estul Ucrainei, incluzând tancuri T-80 şi T-72, sisteme cu lansări multiple de rachete, piese de artilerie şi transportoare blindate, susţin oficialii occidentali.

Unele dintre arme sunt prea sofisticate pentru a fi utilizate de separatişti slab pregătiţi, a declarat un oficial occidental, ridicând întrebări despre cei care le folosesc. De asemenea, oficialii NATO estimează că aproximativ 1.000 de soldaţi şi spioni ruşi susţin ofensiva separatistă, în timp ce oficialii ucraineni insistă că numărul acestora este mult mai mare.

Susţinuţi de ruşi, separatiştii au capturat aeroportul din Doneţk şi acum fac presiuni pentru a ocupa oraşul Debalţevo, o localitate strategică ce leagă cele două capitale separatiste, Lugansk şi Doneţk.

În total, separatiştii au capturat 500 de km pătraţi de teritoriu suplimentar în ultimele 4 luni, susţine NATO.

Unii oficiali seniori occidentali susţin că scopul Kremlinului este acela de a înlocui acordul de la Minsk din 5 septembrie 2014 cu un acord care va fi mai favorabil intereselor Rusiei şi care va lăsa separatiştilor o enclavă mai viabilă din punct de vedere economic.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a anulat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine secesioniştii din est şi să anexeze Crimeea, lucru ce i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirmă că Rusia a ajutat separatiştii din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 5.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe