SUA avertizează Rusia în privinţa suspendării cooperării în Siria

Intensificarea ofensivei terestre şi aeriene de către guvernul sirian, care este susţinut de aviaţia rusă, l-a determinat pe secretarul de stat american să avertizeze că Washingtonul ar putea suspenda cooperarea cu Moscova în Siria dacă nu încetează bombardamentele asupra oraşului Alep.
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013
Secretarul american de stat, John Kerry, 25 februarie 2013 (Lefteris Pitarakis - WPA Pool / Getty Images)

Secretarul de stat american John Kerry a avertizat că SUA va suspenda contactele cu Rusia în ceea ce priveşte războiul sirian dacă guvernul preşedintelui Vladimir Putin nu pune capăt unei campanii de bombardare desfăşurate de forţele ruseşti şi siriene asupra oraşului asediat Alep.

“Secretarul s-a exprimat foarte clar că SUA şi partenerii săi trag la răspundere Rusia pentru această situaţie, inclusiv utilizarea de bombe incendiare şi de putere mare într-un mediu urban, ceea ce expune civilii la un mare risc”, a susţinut miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, John Kirby, după o convorbire telefonică între Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.

În ciuda unui acord semnat cu Lavrov la începutul acestei luni, Kerry a declarat săptămâna trecută că Rusia eşuează în a-şi folosi influenţa asupra aliatului său, preşedintele sirian Bashar al-Assad, pentru a opri violenţele şi nu menţin la sol propriile avioane, care au intrat în conflictul sirian în urmă cu un an cu aprobarea şi de partea lui Assad. Kerry a mai declarat că nu are sens să se meargă mai departe fără un “gest major” din partea Rusiei pentru a pune capăt războiului civil vechi de 5 ani şi jumătate.

În lunile care au urmat prăbuşirii unui acord de încetare a focului în luna februarie, Kerry a urmărit să găsească o nouă cale pentru a reduce violenţele, întâlnindu-se de două ori cu Lavrov la Geneva şi în timpul Summitului G20 din China. El şi Lavrov au cazut, în cele din urmă, de acord asupra un plan pentru şapte zile de linişte care, dacă ar fi fost un succes, ar fi dus la o cooperare între SUA şi Rusia referitopr la atacarea extremiştilor islamişti din ţara arabă.

Acea perioadă de linişte nu s-a concretizat însă, în condiţiile în care Siria şi Rusia şi-au intensificat bombardamentele asupra oraşului Alep. La rândul ei, Rusia a criticat o lovitură aeriană americană asupra forţelor siriene, despre care oficialii Pentagonului au declarat că a fost un accident, şi a precizat că SUA nu reuşeşte să oprească forţele rebele moderate pe care le sprijină să lupte alături de teroriştii care au legătură cu grupul Al-Qaeda.

Luptele puternice au continuat şi miercuri între forţele regimului sirian, susţinute de miliţii aliate, şi grupurile rebele majoritar islamiste din Alep, conform Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie cu sediul în Marea Britanie ce monitorizează războiul din Siria prin intermediul activiştilor aflaţi la sol.

Luptele au loc în partea istorică a oraşului Alep, care a fost la un moment dat centrul comercial al Siriei, a declarat OSDO prin email, adăugând că rebelii s-au concentrat în partea estică a oraşului unde încearcă să recupereze câteva dintre clădirile ocupate marţi de soldaţii sirieni.

Cel puţin şase persoane au fost ucise miercuri în bombardamentele efectuate de guvernul sirian asupra unui cartier din Alep, în apropierea unui centru care distribuia pâine, a susţinut OSDE. Grupul a adăugat că 25 de persoane au fost ucise marţi în Alep de loviturile aeriene ale guvernului, inclusiv 9 copii.

Două dintre cele mai mari spitale siriene din estul oraşului Alep au fost vizate miercuri dimineaţa de mai multe raiduri aeriene, fiind ucişi atât pacienţi cât şi personal medical, conform American Relief Coalition for Syria (ARCS). Unul dintre spitale a fost singurul centru pentru traume care mai funcţiona în estul oraşului Alep, a susţinut într-o declaraţie ARCS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe