Dezbaterea asupra zonei no-fly din Siria divide Germania. Merkel sare în apărarea status-quo-ului

Durata şi lipsa soluţiilor legate de războiul sângeros din Siria se reflectă şi în atitudinea liderilor conducerii germane, în condiţiile în care cancelarul german şi ministrul de Externe au opinii diferite vizând potenţiale măsuri criticate de Kremlin: crearea unei zone no-fly în Siria.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)

Conflictul dintre SUA şi Rusia desfăşurat prin intermediari în Siria poate lua o nouă turnură după ce unii diplomaţi au propus stabilirea unei zone interzise zborului (no-fly) deasupra Siriei. Propunerea a fost primită cu deosebită răceală de Rusia, care desfăşoară în ţara arabă puternice contingente de aviaţie, sisteme de excludere şi/sau interceptare a comunicaţiilor NATO, precum şi sisteme de rachete S-300 şi chiar S-400. Toate acestea acţionează ca o zonă no-fly de facto, controlată de Kremlin.

Noua propunere a reuşit să creeze diviziuni chiar între liderii germani.

Cancelarul german Angela Merkel şi-a manifestat scepticismul cu privire la implementarea zonei no-fly.

“Ţinând cont de situaţia existentă în acest moment, sunt sceptică în privinţa faptului că putem aplica o zonă no-fly acum”, a declarat ea după o întâlnire cu premierul malaezian Najib Razak.

Merkel a susţinut că, în contextul situaţiei curente, doar negocierile pot asigura un progres înspre soluţionarea conflictului sirian.

“Autorităţile siriene şi Rusia trebuie să facă un pas în direcţia consolidării şi reînnoirii armistiţiului şi suportului umanitar”, a adăugat cancelarul german.

Remarcile sale le-au contrazis în mod direct pe cele ale ministrului german de Externe Frank-Walter Steinmeier, care recent a făcut apel pentru implementarea unei zone no-fly în Siria pentru şapte zile, după ce un convoi umanitar ONU a fost lovit în Alep.

Viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov a declarat joi că ţara sa se opune ferm creării unei astfel de zone interzise zborului în Siria, notând că trebuie să fie găsită o soluţie de pe urma căreia vor beneficia toate părţile implicate în conflict, cu excepţia organizaţiilor teroriste.

În acelaşi timp, preşedintele iranian Hassan Rouhani a exclus joi crearea unei zone no-fly în Siria, susţinând că o astfel de măsură va complica doar criza continuă din ţara arabă şi va întări militanţii jihadişti de la sol, care sunt susţinuţi din afara ţării.

“Ei au mortiere, tancuri, rachete şi transportoare blindate. Ei au tunuri şi baterii de artilerie, dar nu au avioane. Crearea unei zone no-fly nu este pasul potrivit. Aceasta este o sugestie eronată”, a adăugat Riabkov.

Miercuri, secretarul de stat american John Kerry a cerut Rusiei şi guvernului sirian să pună capăt zborurilor antitero deasupra zonelor de luptă din Siria pentru a se putea “reface credibilitatea” eforturilor îndreptate spre soluţionarea conflictului sirian vechi de aproape 6 ani.

Militanţii jihadişti susţinuţi din afara Siriei au răspândit haos şi teroare în ţara arabă în ultimii cinci ani. Surse ale ONU ridică numărul victimelor războiului sirian la peste 400.000.

În ultimele câteva luni, teroriştii activi în Siria au suferit pierderi majore în condiţiile în care armata siriană a reuşit să recupereze unele zone.