Şeful Marelui Stat Major al SUA se opune politicii Obama în Siria

În ciuda eforturilor depuse de administraţia Obama de a colabora cu Rusia în războiul sirian, şeful Statului Major al armatei americane a declarat că schimbul de informaţii cu Moscova nu ar fi o ideea bună.
Generalul american Joseph F. Dunford, comandantul ISAF în Afghanistan
Generalul american Joseph F. Dunford, comandantul ISAF în Afghanistan (BRENDAN SMIALOWSKI / AFP / Getty Images)

Generalul Joseph Dunford, preşedintele Statului Major al Armatei SUA, a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că ar fi o idee greşită să se schimbe informaţii cu Rusia în privinţa conflictului din Siria.

“Rolul armatei americane nu va include schimbul de informaţii cu ruşii”, a declarat Dunford legiuitorilor din Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA, în cadrul unei audieri asupra provocărilor înfruntate de securitatea naţională şi privind operaţiunile militare americane care au loc în prezent. “Nu cred că va fi o idee bună să schimbăm informaţii cu ruşii”.

Comentariile făcute Dunford nu se aliniază deloc cu eforturile recente ale administraţiei Obama, care a angajat un acord fragil cu Moscova, urmat de un amistiţiu care a durat numai de o săptămână.

Acordul administraţiei Obama cu Rusia, anunţat în 9 septembrie de secretarul de stat american John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov, implica o colaborare între SUA şi Rusia în vederea desfăşurării de atacuri aeriene împotriva grupului Al-Nusra şi a grupului jihadist Statul Islamic. În cadrul său, SUA şi Rusia au căzut de acord să schimbe informaţii cu scopul creării unui “centru comun de implementare” în vederea atacării grupurilor teroriste.

Rapoarte ale unor surse deschise (open-source) au citat eforturile depuse de Kerry în vederea cimentării unui acord cu Rusia ce ar fi implicat o cooperare militară şi un schimb de informaţii în privinţa situaţiei din Siria în cazul unui armistiţiu reuşit. Totuşi, armistiţiul s-a prăbuşit săptămâna trecută, după un atac american care a ucis peste 60 de soldaţi sirieni, urmat, două zile mai târziu, de un bombardament asupra unui convoi umanitar - atribuit Rusia.

Nici secretarul american al apărării Ashton Carter şi nici generalul Dunford nu au afirmat că avioanele de luptă ruseşti sau siriene au bombardat convoiul umanitar, dar amândoi au tras Moscova la răspundere pentru victimele produse. Dunford a declarat că “raţionamentul” său îl face să creadă că avioanele de luptă ruseşti au desfăşurat atacul respectiv, dar că "nu are fapte".

Ambii oficiali americani au fost criticaţi de Congres datorită politicii administraţiei Obama în Siria, care nu a găsit o soluţie politică pentru războiul civil în care au murit cel puţin 400.000 de persoane şi care a dus la strămutarea a altor câteva milioane.

Dunford a estimat joia trecută că Assad va rămâne la putere şi după ce expirarea mandatului preşedintelui Barack Obama în luna ianuarie.

Dunford: Rusia, cea mai semnificativă provocare

Rusia şi implicarea sa în Siria au ocupat locul central al audierii, Dunford susţinând Moscova că este “cea mai semnificativă provocare” la adresa intereselor naţionale americane.

“Când mă uit la capabilitatea nucleară a Rusiei, la capabilităţile lor cibernetice, la realizările lor în privinţa armelor submarine, la tiparele operaţiunilor lor – modul în care operează, locurile în care operează – acestea sunt tipuri de operaţiuni pe care nu le-am observat în peste 20 de ani”, a susţinut Dunford.

“Când observ activităţile preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, Crimeea şi Georgia, acele lucruri mă fac să afirm că o combinaţie între comportamentul lor şi capabilităţile lor militare reprezintă cea mai semnificativă provocare, potenţial cea mai semnificativă ameninţare, pentru interesele naţionale americane”, a mai declarat generalul american.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe