SUA avertizează că Siria pregăteşte un nou atac chimic. Promite măsuri retaliatorii

Casa Albă a declarat că guvernul sirian aparent se pregăteşte să lanseze un alt atac cu arme chimice şi a avertizat că preşedintele sirian Assad şi armata sa “vor plăti un preţ greu” dacă va avea loc atacul.
Distrugătorul american USS Porter trage rachete Tomahawk asupra unor ţinte din Siria, 7 aprilie 2017
Distrugătorul american USS Porter trage rachete Tomahawk asupra unor ţinte din Siria, 7 aprilie 2017 (Ford Williams/U.S. Navy via Getty Images)

Avertizarea de luni a Casei Albe a anunţat că pregătirile făcute în prezent de Siria sunt similare celor făcute înaintea atacului chimic din 4 aprilie, când au murit zeci de civili, iar preşedintele american Donald Trump a fost nevoit să lanseze un atac cu rachete de croazieră împotriva unei baze aeriene siriene.

“După cum am declarat anterior, SUA se află în Siria pentru a elimina Statul Islamic din Irak şi Siria”, a declarat Sean Spicer, purtător de cuvânt al Casei Albe.

“Totuşi, dacă [preşedintele sirian Bashar al-Assad] desfăşoară un atac soldat cu crime în masă prin folosirea de arme chimice, atunci el şi armata sa vor plăti un preţ greu”.

În luna aprilie, Trump a ordonat atacarea cu rachete a bazei aeriene Shayrat de unde se estimează că guvernul Assad a lansat un atac cu arme chimice care a provocat cel puţin 70 de victime, acuzaţie negată de Siria.

Atacul respectiv a amplificat tensiunile dintre Washington şi Rusia, care l-a susţinut pe Assad cu lovituri aeriene în războiul ce durează de peste 6 ani cu rebelii şi extremiştii.

Mai mulţi oficiali americani au numit intervenţia din aprilie ca fiind o mişcare unică ce intenţionează să descurajeze viitoare atacuri chimice şi nu o expansiune a rolului SUA în războiul sângeros din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe