Ankara trimite întăriri pentru militanţii susţinuţi de Turcia în Siria

Turcia a trimis întăriri militare – inclusiv soldaţi, vehicule şi echipamente – în nordul Siriei, a precizat miercuri un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie.
Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene
Tancuri ale armatei turce în apropierea graniţei turco-siriene (Getty Images)

Turcia a trimis întăriri militare – inclusiv soldaţi, vehicule şi echipamente – în nordul Siriei, a precizat miercuri un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie.

Aşa zisul Observator Sirian pentru Drepturile Omului a declarat miercuri că noile contigente turceşti au ajuns deja pe teritoriul sirian şi se îndreaptă în direcţia oraşului A’zâz, care a fost capturat de militanţi susţinuţi de Ankara.

Regiunile aflate la sud de acest oraş se află în prezent în mâinile Unităţilor kurde de Protecţie a Poporului (YPG).

Observatorul a declarat că proaspetele întăriri militare urmăresc să consolideze puterea forţelor turceşti ce plănuiesc să lanseze o ofensivă împotriva YPG, pe care Ankara îi consideră că fiind o ramură siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Acesta din urmă desfăşoară din 1984 o luptă cu guvernul turc pentru crearea unei regiuni autonome în interiorul Turciei.

“Forţele turceşti se află acum în interiorul Siriei... Forţele reprezintă întăriri masive care au început să pătrundă începând cu noaptea trecută”, a declarat miercuri un membru al unuia dintre grupurile militante susţinute de Turcia.

YPG este în prezent forţa dominantă din spatele aşa numitelor Forţe Democratice Siriene (FDS) implicate în operaţiunile de eliberare a oraşului Raqqa – ultima fortăreaţă a grupului jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de Daesh sau ISIS) în interiorul Siriei.

În august 2016, Turcia a început o intervenţie militară unilaterală în nordul Siriei – operaţiunea având numele Scutul Eufrat – şi a trimis tancuri şi avioane de luptă peste graniţă. Ankara a susţinut că, de fapt, campania sa militară urmăreşte să alunge Statul Islamic de la graniţa turco-siriană şi să oprească avansarea forţelor kurde, care la rândul lor se luptă cu jihadiştii Daesh.

Turcia a pus capăt oficial acelei campanii din nordul Siriei în martie 2017, dar nu a exclus posibilitatea unei alte intervenţii militare în interiorul ţării arabe, care este zguduită de un război sângeros din 2011.

Mişcările Turciei vor amplifica şi mai mult situaţia tensionată din Siria, în special după ce Ministerul rus de Externe a avertizat că sistemul rusesc de apărare antirachetă va intercepta orice avion aflat în zonele în care operează forţele aeriene ruse în Siria.

Avertizarea a avut loc după ce Coaliţia condusă de SUA în Siria a doborât în urmă cu câteva zile un avion de luptă sirian Su-22. Coaliţia a confirmat incidentul şi a declarat ca avionul sirian aparent desfăşura bombardamente într-o zonă situată la sud de Tabqa, provincia Raqqa, unde erau staţionate forţe FDS, care sunt susţinute de SUA. În plus, Coaliţia a mai precizat că atacul asupra avionului armatei siriene s-a desfăşurat “în conformitate cu normele de luptă” şi cele de “autoapărare colectivă”, adăugând că, totuşi, a contactat armata rusă pentru a calma situaţia după incident.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe