Pentagonul: Rusia foloseşte în continuare linia specială de comunicare pentru a evita incidente în Siria

Armata americană a declarat vineri că o linie specială de comunicare cu Rusia, creată pentru a evita ciocniri accidentale în spaţiul aerian sirian, este în continuare folosită în ciuda ameninţării anterioare a Moscovei că o va suspenda.
Soldaţi ruşi în Siria.
Soldaţi ruşi în Siria. (Vasily Maximov/AFP/Getty Images)

“Linia de deconflictizare este deschisă şi în folosinţă”, a declarat colonelul american Ryan Dillon, un purtător de cuvânt din Bagdad al coaliţiei conduse de SUA în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic în Irak şi Siria.

Remarcile sale reprezintă cea mai recentă indicaţie a unei relaxări a tensiunilor dintre SUA şi Rusia, după ce aviaţia americană a doborât recent un avion de luptă guvernamental sirian care a lansat bombe asupra forţelor rebele siriene susţinute de SUA.

După acest incident, Rusia a avertizat că va trata avioanele coaliţiei care operează în spaţiul aerian sirian, la vest de râul Eufrat, ca potenţiale ţinte şi le va monitoriza cu sisteme de rachete şi avioane de luptă.

Dar, în ciuda acestui avertisment, mai mulţi oficiali au declarat că Rusia a folosit linia specială pentru a anunţa armata americană în 23 iunie cu privire la o lovitură surpriză cu rachete împotriva unor ţinte ale Statului Islamic. Rachetele de croazieră au fost lansate de pe navele de luptă ruseşti prezente în Mediterană.