Studiu de caz: Cum îţi poţi recupera cheltuielile cu service-ul după ce îţi cade un copac pe maşină

Crengi căzute pe jos şi pe maşini după o furtună
Crengi căzute pe jos şi pe maşini după o furtună (Facebook)

Numeroşi proprietari de autovehicule din Bucureşti, ale căror maşini au suferit avarii din cauza unor copaci doborâţi de furtună sau crengi care s-au rupt în timpul unor furtuni sau din cauza greutăţii zăpezii, au reuşit să îşi recupereze cheltuielile cu reparaţiile după ce au acţionat în instanţă administraţiile locale, potrivit Ziare.com.

În unele cazuri soluţionarea definitivă a proceselor poate dura chiar şi 3 ani. De asemenea, mai sunt şi acele cazuri în care firmele de asigurări acoperă cheltuielile cu reparaţiile şi apoi acţionează în instanţă administraţiile locale pentru a-şi recupera pierderile.

Există mai multe tipuri de astfel cazuri şi unul dintre acestea este cel al „copacului tăiat prost de Administraţia Domeniului Public (ADP)”.

Astfel, potrivit Ziare.com, într-unul dintre cele mai recente cazuri soluţionate definitiv în această toamnă la Curtea de Apel Bucureşti, pe 16 septembrie 2019, ADP Sector 2 a trebuit să îi plătească unui bucureştean aproape 6.000 lei, reprezentând contravaloare reparaţie autoturism.

Maşina bucureşteanului, o Skoda Octavia, a fost avariată după ce un copac a căzut peste ea, deşi în ziua în care avusese loc incidentul nu au fost raportate condiţii meteo de natură să influenţeze căderea copacului, adică furtună sau vânt puternic.

Din dosarul de tribunal reiese că respectivul copac fusese toaletat de o echipă a ADP Sector 2 cu câteva zile înaintea prăbuşii sale, însă muncitorii au refuzat, contrar insistenţelor locatarilor şi administratorului blocului, să taie şi o cracă rămasă după toaletare deşi aceasta prezenta un risc de rupere.

Deşi ADP a susţinut în apărarea sa că nu putea toaleta în mod sever respectivul copac, fără un aviz de specialitate şi fără ca acesta să se afle într-un declin biologic evident, trei instanţe au decis în favoarea proprietarului autoturismului avariat.

Articolul integral poate fi citit aici.