Structurile cu competenţe pe regionalizare trebuie să-şi încheie lucrările în iulie, spune Liviu Dragnea

Liviu Dragnea, PSD
Liviu Dragnea, PSD (Epoch Times România)

Ministrul Administaţiei şi Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a declarat miercuri că un consiliu consultativ şi un comitet interministerial vor lucra în vederea introducerii regionalizării şi că aceste foruri ar trebui să-şi încheie activitatea în iulie când vor prezenta propunerile Guvernului.

Dragnea a prezentat într-o conferinţă de presă principiile noii organizări administrative şi structurile implicate în acest proces. Marţi, Guvernul a aprobat un memorandum prin care practic se începe acest demers.

"Regionalizarea, aşa cum o începem astăzi, nu este un proiect politic, e un proiect naţional, un proiect al României, este un proiect care va fi rezultatul muncii de echipă a elitei societăţii româneşti", a declarat ministrul Dezvoltării.

Potrivit acestuia, principiile care vor sta la baza regionalizării sunt: principiul subsdiarităţii, principiul asigurării resurselor integral pentru exercitarea competenţelor transferate, principiul responsabilităţii autorităţilor locale, judeţene şi regionale în raport cu competenţele pe care le vor avea, principiul asigurării unui proces de decentralizare stabil, gradual, predictibil, transparent, care să nu constrângă autorităţile locale, care să nu limiteze autonomia financiară locală, dar în aceeaşi măsură să îmbunătăţească accesul cetăţenilor la sistemul public, principiul echităţii, al democraţiei participative şi al cheltuirii eficiente a resurselor finaciare.

În ceea ce priveşte cadrul organizatoric care va gestiona derularea acestui proces, Dragnea a anunţat că există două corpuri şi anume un consiliu consultativ pentru regionalizare şi un comitet interministerial, pe care îl prezidează el.

Consiliul Consultativ este un organism cu rol strategic, cu scopul de a propune profilul viitoarelor regiuni admininstrativ-teritoriale. Acesta funcţionează pe trei paliere de expertiză: un grup de lucru academic, format din zece personalităţi din mediul universitar şi academic, oameni de înaltă expertiză, profesori doctori în sociologie, urbanism, în amenajarea teritoriului, un al doilea grup format din parlamentari şi aleşi locali din partea tuturor partidelor reprezentate în Parlament, reprezentanţi ai comisiilor de specialitate din Parlament, precum şi reprezentanţi din toate structurile asociative ale autorităţilor locale care au un rol de consultare şi de formulare de propuneri în ceea ce priveşte procesul de descentralizare, iar un al treilea grup este format din reprezentanţi ai principalelor patronate, sindicate şi organizaţii non-guvernamentale cu rol de a asigura expertiză şi soluţii pentru a preîntâmpina eventuale riscuri de dezvoltare dezechilibrată a regiunilor din punct de vedere demografic, economic şi social, precum şi de a asigura cadrul pentru consultare cât mai largă în vederea definitivării şi fundamentării soluţiilor propuse.

"Acest consiliu consultativ organizat pe trei paliere îşi va fundamenta propunerile pe baza unor analize de specialitate şi a unor studii de impact, a unor rapoarte şi informaţii relevante privind regionalizarea la nivel european. De asemenea, vom avea consultanţă şi expertiză din partea unor specialişti din cadrul Consiliului Europei cu care urmează să încheiem în perioada următoare documentele de colaborare", a detaliat Liviu Dragnea.

Comitetul interministerial pentru descentralizare este format din toate ministerele care vor avea implicaţie în descentralizarea unor competenţe şi atribuţii către nivelul regional, judeţean şi local şi va avea ca principal rol de a pune în acte normative, de a operaţionaliza toate strategiile şi propunerile formulate de Consiliul Consultativ.

Potrivit lui Dragnea, se doreşte ca "undeva la începutul lunii iulie" tot acest proces să fie finalizat şi să fie propus spre o primă aprobare Guvernului României.

Ministrul Dezvoltării Regionale a mai explicat că regiunile vor avea mai multe reşedinţe, pe domenii, pentru ca fiecare judeţ să fie implicat. "Vreau să fac câteva precizări şi anume distincţia dintre capitală şi reşedinţă. Nu putem vorbi de capitala unei regiuni pentru că capitala este sediul puterii de stat. Reşedinţa este termenul corect, reşedinţa este sediul unei autorităţi publice, judeţ sau regiune, în cadrul unui stat unitar, aşa cum va rămâne România. Capitalele ţin de federalizare şi nu agreăm, nu susţinem această noţiune, iar reşedinţa ţine de regionalizare. În ceea ce priveşte reşedinţa sau reşedinţele viitoarelor regiuni, prima noastră opinie care ea va fi pusă în practică după ce se vor finaliza toate analizele şi studiile, prima noastră propunere este ca în fiecare judeţ să existe o reşedinţă cu anumită competenţă pe domeniu. Va fi o reşedinţă care înseamnă sediul administrativ, dar alt judeţ va avea direcţia generală de finanţe, alt judeţ va avea direcţia de mediu şi aşa mai departe, în aşa fel încât fiecare judeţ, fiecare comunitate să simtă, să primească din avantajele regionalizării. Vreau de asemenea să vă spun că în acest moment nimeni nu ştie câte regiuni vor rezulta în urma acestui proces de analiză, nici unde vor fi reşedinţele viitoarelor regiuni", a conchis Dragnea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie