Dragnea: Este esenţială stabilirea competenţelor administraţiei locale, judeţene şi regionale în procesul regionalizării

Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene
Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene (Epoch Times România)

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea, a declarat vineri, pentru Epoch Times, că este foarte importantă stabilirea „competenţelor la nivelul administraţiei locale, judeţene şi regionale”, în contextul în care regionalizarea României se face în paralel cu descentralizarea.

„Cel mai important este să stabilim şi vom stabili care sunt competenţele care vin la nivelul administraţiei locale, judeţene şi regionale, pentru că foarte puţini vorbesc şi despre faptul că regionalizarea se face în paralel cu descentralizarea. Facă hărţi cu regiuni şi punct. Important este ce competenţe dăm la regiuni. Dar o să fie un proces frumos şi o să fiţi foarte informaţi pe tot parcursul acestui proces care se derulează sub coordonarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a afirmat, pentru Epoch Times, Liviu Dragnea.

Întrebat de un jurnalist Epoch Times când preconizează că va fi făcut public proiectul regionalizării, vicepremierul Liviu Dragnea a declarat că întocmirea consiliului consultativ care pune la punct planul regionalizării este „aproape de final” şi că „foarte curând” va fi prezentat „calendarul acţiunilor”.

„Ce vă pot spune sigur şi este ceva important şi anume faptul că suntem aproape spre final în constituirea unui consiliu consultativ format din oameni de mare calibru, oameni de mare expertiză, poate cei mai buni din ţară, specialişti în regionalizare şi descentralizare. Foarte curând vom prezenta calendarul acţiunilor. Mai spun încă o dată, numărul, forma şi capitalele regiunilor reprezintă produsul final al acestui proces complex. Nu poţi să ieşi la început cu nişte desene de regiuni, pentru un interes sau altul şi să spui că acela este rodul unei analize serioase. Sunt foarte multe structuri nonguvernamentale care vor fi implicate în acest proces şi va un proces de analiză, poate cel mai greu şi profund proces de la Revoluţie încoace, poate cel mai important proiect de la Revoluţie încoace, poate primul proiect de ţară”, a explicat Dragnea, pentru Epoch Times, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a mai adăugat, pentru Epoch Times, că vor exista acţiuni ample de dezbateri regionale şi judeţene care se vor desfăşura în centre universitare.

„Deci, într-un timp rezonabil o să prezentăm acest calendar şi o să prezentăm şi acţiunile care se vor întâmpla în România. Vor fi dezbateri regionale, dezbateri judeţene. În general vor fi realizate în centre universitare şi vom implica foarte mulţi oameni. Ne interesează foarte mult ca cea mai mare parte a cetăţenilor din această ţară să înţeleagă procesul şi să înţeleagă că este un proces bun şi benefic pentru fiecare. În rest, unde va fi capitala, că va fi la Arad sau va fi la Timişoara, nu este cel mai important lucru. Din acest motiv am şi spus ieri (joi – n.r.) că fiecare judeţ va avea capitala lui, pe un domeniu. Să nu mai existe această frustrare şi această presiune foarte mare. şi pentru că unii dintre colegii mei să pună aceste capcane, că nu stabilim acum unde sunt capitalele”, a completat Dragnea.

Întrebat de un reporter Epoch Times care vor fi criteriile ce vor sta la baza alegerii capitalelor judeţene, Liviu Dragnea a precizat că încă nu se poate pronunţa asupra acestor aspecte.

Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale şi Administraţiei Publice a semnat vineri, la sediul Ministerului, 28 de contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional, 2007-2013 (POR) pentru proiecte în valoare totală de aproape 300 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 200 de milioane de euro, din aproape nouă judeţe.

Cu această ocazie, vicepremierul a apreciat că modul de lucru la nivelul gestionării POR 2007-2013 a fost îmbunătăţit în ultimele două luni.

"Vă asigur că veţi avea în acest minister sprijin permanent. Vedeţi că s-a schimbat şi modul de lucru, s-au grăbit foarte mult procedurile, avem deschidere maximă către administraţia publică locală, indiferent de culoarea politică sau de mărimea localităţii", a afirmat Dragnea.

Liviu Dragnea: Nicio regiune nu va avea o singură capitală

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, a anunţat joi, că nicio regiune nu va avea o singură capitală, existând interesul ca fiecare cetăţean să se bucure de avantajele acestui proces şi că regionalizarea trebuie să fie încheiată în 2013, pentru a se putea integra în exerciţiul bugetar 2014 - 2020 al Uniunii Europene (UE).

La începutul acestei săptămâni, Liviu Dragnea a purtat discuţii pe tema regionalizării şi cu comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în care ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a reiterat intenţia ca, până la sfârşitul anului 2013, fiecare regiune să beneficieze de structuri de conducere cu mandat de 3 ani, în prima fază, urmând ca, în anul 2016, conducerile regiunilor să fie alese odată cu autorităţile publice locale.

Cei doi oficiali au stabilit să aibă şi alte întâlniri pe această temă, astfel încât, în urma referendumului pentru modificarea Constituţiei (care va avea loc în lunile septembrie-octombrie din acest an), toate proiectele normative care privesc regionalizarea şi descentralizarea să intre pe fluxul firesc, iar regiunile să devină autorităţi de management care să negocieze în mod direct cu Comisia Europeană (CE).

Liberalul Sorin Frunzăverde este iniţiatorul celui mai controversat proiect de regionalizare a României. Vicepreşedintele PNL a afirmat recent că oraşele Cluj-Napoca, Piatra-Neamţ, Timişoara, Alba Iulia, Brăila, Craiova, Călăraşi şi Bucureşti vor fi capitalele regiunilor nou create.

Conform proiectului de reorganizare administrativă pregătit de Executiv, prezentat într-o emisiune difuzată pe postul Realitatea TV, România va fi împărţită pe viitor în opt regiuni, respectiv Nord-Est, Nord-Vest, Centru, Sud, Sud-Est, Sud-Vest, Vest şi Bucureşti-Ilfov.

Regiunile propuse în proiectul pregătit de Guvernul Ponta sunt următoarele:

Nord- Est: Suceava, Botoşani, Bacău, Vaslui, Neamţ, Iaşi
Sud-Est: Vrancea, Galaţi, Buzău, Brăila, Tulcea, Constanţa
Nord Vest: Bihor, Cluj, Maramureş, Satu-Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud
Sud: Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Călăraşi, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa
Vest: Arad, Hunedoara, Caraş-Severin, Timiş
Sud- Vest: Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Mehedinţi
Centru: Braşov, Covasna, Sibiu, Harghita, Mureş, Alba
Bucureşti- Ilfov

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne